Noile prelegeri ale „Cinematecii pentru toţi”, cu Cristian Tudor Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/noile-prelegeri-ale-cinematecii-pentru-toti-cu-cristian-tudor-popescu/

Programul „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, s-a bucurat de mare succes la publicul Cinematecii Române în cele 15 prelegeri de până acum (10 octombrie 2015 – 5 martie 2016), motiv pentru care el va fi continuat de către Asociaţia EuRo Cinema, care a iniţiat şi coordonat proiectul, până la sfârşitul lunii iunie.

Un articol de Liliana Matei|13 martie 2016

Pe 12 şi 19 martie a.c., de la ora 11:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române găzduieşte două noi prelegeri ale conferenţiarului Cristian Tudor Popescu, sub tema generală „Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc”. Accesul publicului la aceste întâlniri este liber, în limita locurilor disponibile.

Programul următoarelor două prelegeri:
Prelegerea 16:

Sâmbătă, 12 martie, ora 11:00

DUMINICĂ LA ORA 6 (regia Lucian Pintilie, 1966) – din nou, dilema etic-estetic: un film pe un scenariu propagandistic standard, remarcabil realizat cinematografic.

RECONSTITUIREA (regia Lucian Pintilie, 1970) – caricatura sinistră a poporului român schimonosit de comunism.

RĂTĂCIRE (regia Alexandru Tatos, 1978) – propagandă grosieră împotriva transfugilor şi a Occidentului decadent.
Prelegerea 17:

Sâmbătă, 12 martie, ora 11:00

MIHAI VITEAZUL (Sergiu Nicolaescu, 1971) – cea mai mare şi profitabilă investiţie în propaganda prin cinema a regimului comunist. Identificarea procedeelor de manipulare prin deformarea istoriei.

BUZDUGANUL CU TREI PECEŢI (Constantin Vaeni, 1977) – istoria ca suport pentru programul PCR. Mihai Viteazul prim-secretar.

BUREBISTA (Gheorghe Vitanidis, 1980) – evocarea conducătorului primului stat dac centralizat.
Începând din luna aprilie, întâlnirile din cadrul programului „Cinemateca pentru toţi” vor avea loc în serile de joi, de la ora 19:00, la aceeaşi Sală Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române.
„Cinemateca pentru toţi” este un proiect al Asociaţiei EuRo Cinema, desfăşurat până acum cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Centrului de Studii în Istorie Contemporană şi al Fundaţiei Hanns Seidel-România.

Parteneri permanenţi ai proiectului: Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Docuart şi Radio România Cultural.

Sponsor unic: Philip Morris Trading.
(Concepţie afiş: Robert Răcaru. Imagine din filmul PUTEREA ŞI ADEVĂRUL, regia Manole Marcus, 1972)

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.