“Noul locatar”, Eugène Ionesco & Tompa Gábor , la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-locatar-eugene-ionesco-tompa-gabor-la-tvr-2/

Astăzi, în ziua în care se împlinesc 22 de ani de când unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai teatrului absurdului s-a stins din viaţă, iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2 (de la ora 22.30) premiera tv a spectacolului “Noul locatar”, un spectacol scris de Eugène Ionesco şi regizat de Gábor Tompa. Spectacolul va începe imediat după transmisiunea directă de la Teatrul Naţional Bucureşti a Galei Premiilor Gopo

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2016

Eugène Ionesco s-a născut la Slatina, a murit la Paris și a fost autorul unei lumi întregi.

A scris despre cele mai adânci tenebre ale fiecăruia dintre noi, le-a scos la suprafață, le-a transformat în situații comice și le-a arătat oricui a avut ochi să le vadă. Situațiile, personajele, poveștile sale par bolovanii pe care Sisif îi împingea neostoit la deal, dar de abia această zădărnicie este cea care ne face să vedem paiul din ochi.

„Gábor Tompa şi Helmut Stürmer. Doi artişti, doi poeţi. Sublimi şi melancolici. Ionesco, Beckett, Magritte. Şi Noul locatar, care locuieşte în fiecare dintre noi. Spectatori-actori părăsiţi de cuvinte, striviţi de amintiri. Linii şi lumini calde, podele patinate, actori minunaţi, riguroşi, care dezvoltă o geometrie strictă. Gag-ul concurează nostalgia. Liniştea, zgomotul. Ordinea, haosul. Peste tot, precizia artei pure. Şi nebunoul locatarnia ei. […] Trupa Teatrului Nottara ia formele unei desăvârşite aventuri. Un vis în lumea lui Ionesco. Fiecare umbră, fiecare cuvânt, sunet, gest, mirare, totul este orchestrat perfect.” (Marina Constantinescu, Melcul şi Casa lui, Caietele Teatrului Nottara, Nr. 6, septembrie 2014)

Într-o epocă a globalizării în care toţi circulăm sau ne mutăm în permanenţă dintr-un oraş în altul, în care trecerile de la o limbă la alta se întâmplă atât de repede încât ajungem să nu mai ştim cine suntem, piesa lui Eugène Ionesco, Noul locatar, pare să vorbească chiar despre noi. Un locatar într-o locuinţă nouă pentru el, dar mult prea veche pentru Portăreasă, doi hamali şi multe, foarte multe bagaje. Un spectacol despre adaptare şi despre neputinţa de a renunţa la amintirile de lângă şi din noi, în drumul nostru spre marea şi eterna mutare. Şi totuşi, cu ce rămânem în afara amintirilor? E greu de acceptat ideea, de aici şi comicul…  – Gábor Tompa

Noul locatar – INFO

de Eugène Ionesco

Traducerea: Vlad Russo, Vlad Zografi

noul locatarRegia: Gábor Tompa

Decor & light-design: Helmut Stürmer

Costume şi asistenţă decor: Corina Grămoşteanu

Distribuția:

Noul locatar – Francisco Alfonsín

Portăreasa – Ada Navrot

Primul hamal – Ion Grosu

Al doilea hamal – Gabriel Răuţă

O producție a Teatrului “Nottara”

Foto: Noul locatar – Mihaele Marin

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.