Noul roman al Mariei Dueñas în Biblioteca Polirom: „Ce avem şi ce uităm“
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-roman-al-mariei-duenas-in-biblioteca-polirom-ce-avem-si-ce-uitam/

María Dueñas este autoarea bestsellerului ,,Iubirile croitoresei’’, volum care a atins peste un milion de exemplare vândute. Acum, în Biblioteca Polirom, a apărut volumul ,,Ce avem şi ce uităm’’.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

María Dueñas este autoarea bestsellerului „Iubirile croitoresei’’, volum care a atins peste un milion de exemplare vândute. Acum, în Biblioteca Polirom, a  apărut volumul „Ce avem şi ce uităm’’.

Printre pasiuni încrucişate şi conflicte profesionale, dezamăgită de propriul eşec sentimental şi incapabilă să revină la o viaţă normală, profesoara Blanca Perea acceptă ceea ce i se pare a fi un plicticos proiect academic.

Acest lucru înseamnă însă şi distrugerea propriei familii. Blanca pleacă din Madrid în Santa Cecilia, California; acolo, între doi bărbaţi, unul care-i aduce mărturii postume şi altul tot mai apropiat sentimental, Blanca pătrunde tot mai adânc într-un labirint de sentimente, intrigi subterane şi uşi întredeschise. Dar, înainte de a găsi răspunsuri la mulţimea întrebărilor ce-i asaltează destinul, ea mai are multe piedici de trecut.

„La trei ani după ce am publicat Iubirile croitoresei, mi-am dorit să aduc înaintea cititorilor povestea şi vocea unei femei. O femeie contemporană, a cărei stabilitate aparent invulnerabilă s-a spulberat într-o clipă. Se numeşte Blanca Perea şi s-a hotărât să fugă, să plece cât mai departe.”

María Dueñas,
scriitoare

Despre toate aceste piedici, dar şi despre înfrîngeri, despre curajul de a o lua de la capăt, despre dreptul la o nouă şansă, în „Ce avem şi ce uităm’’, noul roman al autoarei spaniole María Dueñas, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Seria Actual” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) – traducere şi note de Ileana Scipione.

„Ce avem şi ce uităm’’ este o poveste care pendulează între anii ’50 şi sfârşitul secolului XX, între Spania şi California, dezvăluindu-ne intrigi neaşteptate, iubiri care se intersectează şi personaje pline de pasiune.

Foto credit: Polirom

 

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.