NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative, în aprilie, la POINT
https://www.ziarulmetropolis.ro/nova-festival-de-noi-tehnologii-%c3%aen-artele-performative-%c3%aen-aprilie-la-point/

NOVA, aflat la prima ediţie, organizat de hub-ul cultural POINT, este primul festival din România dedicat exclusiv explorării oportunităţilor aduse de cele mai recente dezvoltări ale tehnologiei în artele performative.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2018

Între 20 și 29 aprilie 2018, POINT va deveni un spațiu colaborativ complex, ce va reuni peste 30 de artiști și cercetători din 7 țări, din sfera dansului, teatrului, muzicii, artelor digitale interactive, care vor prezenta și dezvolta forme inovatoare de expresie artistică, facilitate de tehnologii de ultimă oră.

Programul festivalului include performance-uri, conferințe, woskshop-uri, laboratoare de creație, sesiuni de networking, create și susținute de nume sonore precum Stelarc, Numen, Christian “Mio” Loclair, Antoni Rayzhekov.

Creatorii invitați în cadrul NOVA vor prezenta în cele zece zile ale festivalului invenții artistice multimedia care transformă publicul în copilot și trasează noi universuri, cu noi experiențe. Bio-senzori care scot sentimentele la suprafață și le transformă în timp real în imagine și sunet, instrumente digitale care redau compoziții olfactive, medii sonice tridimensionale, sinergii audio-vizuale, primul prototip de inteligență artificială destinat dansului, corpuri care își depășesc limitele fizice și se re-construiesc în medii noi, cvasi-virtuale, cvasi reale. 

Din programul festivalului face parte și laboratorul de creație NOVA Lab, în cadrul căruia artiști emergenți vor descoperi și experimenta forme noi de expresie, asistate de tehnologie, cu ajutorul unor mentori cu vastă experiență în această zonă. Înscrierile vor începe în curând. 

„Sub impulsul electrizant al tehnologiei, limbajul artelor performative se redefinește constant cu viteza luminii, urmărind noi și noi alfabete hibride. NOVA deschide drumuri important de explorat #aicișiacum, în ton cu spiritul timpului. În plan internațional arta dezvoltă un dialog productiv tot mai intens cu tehnologia. E un spațiu cu potențial extraordinar care, momentan, la noi este abordat cu pași timizi. Încercăm prin festival să încurajăm comunitatea artistică locală și publicul să îl descopere mai mult.  În performance-urile, atelierele, conferințele și laboratoarele de creație ale festivalului veți găsi fibra fragilă a tehnologiei, care sfidează natura sa științifică și transformă matematica în poezie.

Mai multe detalii despre festival

NOVA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?