„Nuevas cinefilias” – Noi filme spaniole de autor, online, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes
https://www.ziarulmetropolis.ro/nuevas-cinefilias-noi-filme-spaniole-de-autor-online-pe-canalul-de-vimeo-al-institutului-cervantes/

În perioada 6-27 noiembrie, Institutul Cervantes din Bucureşti programează o serie de patru filme din noul val spaniol, recunoscut pentru maniera postmodernă, calitatea vizuală, curajul formelor şi caracterul reprezentativ complex.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2020

Programul „Noi filme spaniole de autor, online”, organizat în colaborare cu Festivalul de Film de la Sevilla, își propune să ofere vizibilitate celei mai independente și creative arii a cinematografiei spaniole. 

Sunt filme din ceea ce este cunoscut drept „celălalt cinema spaniol”, care reușește să demonteze toate clișeele cu privire la cinematografia spaniolă, precum faptul că nu este conectată cu realitatea, că nu abordează în profunzime teme esențiale, cum ar fi fenomenul imigrării sau feminismul, că nu este capabilă să deschidă noi căi conceptuale și estetice. Cele patru filme propuse spre vizionare certifică talentul noii generații în a redirecționa atenția cinematografică spre temele strigente din prezent, reușind să demonteze mituri și prejudecăți. 

Niñato/Puștiul, debutul lui Adrián Orr, se centrează pe familia lui David Ransanz, un tânăr rapper din suburbiile madrilene, care crește trei copii, nu are serviciu și trăiește în casa mamei lui. O poveste fără note de violență sau de patetism a unui tânăr care, în ciuda greutăților de zi cu zi, luptă pentru visurile sale.

O perspectivă feminină fascinantă și noncoformistă în același timp este nucelul filmului Ver a una mujer/Văzând o femeie, primul lungmetraj semnat de Mònica Rovira, în care jocul de texturi, lumini și umbre reprezintă metafora perfectă a inefabilului iubirii, a dependenței și a onestității, constituind un exercițiu sublim de introspecție și de exorcizare a demonilor din viața de cuplu a unei femei.

A estación violenta/Stația violentă, debutul strălucitor al lui Anxos Fazáns, adaptare a romanului omonim al lui Manuel Jabois, descrie viața unui oraș în care singurul orizont este cel al unui trecut prea puțin fericit și al unei generații pierdute. Este o poveste a unor iubiri tăcute, a unor complicități distruse, a unuor neîncrederi mutuale care se răsfrâng în noi intim și emoționat, și care conturează o imagine a prezentului drept o sumă de visuri neîmplinite. 

Aspecte dintre cele mai presante din actualitate își găsesc loc în Idrissa, crónica de una muerte cualquiera/ Idrissa, cronica unei morți oarecare, cel de-al doilea lungmetraj al lui Xavier Artigas și Xapo Ortega, care oferă o poveste colectivă în același timp dureroasă și plină de speranță, pornind de la vestea morții – pentru care nimeni nu a fost tras la răspundere și care a fost trecută sub tăcere – a tânărului Idrissa Diallo, din Guineea, într-o celulă a Centrului de Detenție pentru străini din Barcelona: scopul nu este doar de a spune o poveste, ci de a folosi cinematografia drept unealtă de acțiune și schimbare. 

Idrissa, crónica de una muerte cualquiera/ Idrissa, cronica unei morți oarecare, A estación violenta/Stația violentă și Ver a una mujer/Văzând o femeie au avut premiera mondială la Festivalul de la Sevilla, iar Niñato/Puștiul a fost proiectat pentru prima oară în Spania în timpul festivalului, unde a câștigat Premiul pentru Cel mai bun film, în secțiunea „Noul Val”. Toate aceste filme au participat apoi în festivaluri internaționale prestigioase, demonstrând caracterul valoros al noii generații de cineaști spanioli, care abordează aspecte din realitatea imediată, conferindu-le și o notă universală.   

Filmele vor fi disponibile cu subtitrări în engleză, franceză, portugheză, italiană, greacă, maghiară, japoneză, cehă, chineză și spaniolă. 

Program

  • 6 noiembrie: Niñato/Puștiul (Adrián Orr, 2017)
  • 13 noiembrie: Ver a una mujer/Văzând o femeie (Mònica Rovira, 2017)
  • 20 noiembrie: A estación violenta/Stația violentă (Anxos Fazáns, 2018)
  • 27 noiembrie: Idrissa, crònica d´una mort qualsevol/Idrissa, cronica unei morți oarecare  (Xavier Artigas și Xapo Ortega, 2019)

Toate filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21 din datele menționate.

https://www.facebook.com/events/806191866616743/

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.