O elevă din Iaşi, câştigătoare a Concursului Naţional de Dramaturgie Matei Visniec
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-eleva-din-iasi-castigatoare-a-concursului-national-de-dramaturgie-matei-visniec/

Eleva Iris Tincu de la Colegiul de Artă ”Octav Băncilă” din Iaşi a câştigat ediţia din acest an a Concursului Naţional de Dramaturgie „Matei Vişniec”, organizat la Suceava în prezenţa dramaturgului. Juriul acestei ediţii a competiţiei destinate liceenilor a fost format din criticii de teatru Oltiţa Cântec şi Octavian Jighirgiu, iar preşedintele juriului a fost Matei Vişniec.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2015

Iris Tincu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, a declarat că este foarte onorată că a câştigat premiul, arătând că o va motiva şi mai mult pentru a evolua, în continuare, în acest domeniu.matei visniec

Câştigătoarea a mai precizat că este pasionată de teatru încă din copilărie, perioadă în care asculta cu mare plăcere piese de teatru, iar de la vârsta de 12 ani a început să scrie poezii, însă proză a început să scrie pentru prima dată în vara anului 2014 şi a continuat cu piese de teatru.

Am citit piesa şi mi-a plăcut foarte mult, în primul rând pentru că are un fior poetic şi este imprevizibilă ca evoluţie. Intri în ea, sunt personaje misterioase şi după o pagină, după două-trei, nu-ţi dai seama în ce direcţie merge, ceea ce mi-a plăcut foarte mult, pentru că, într-adevăr, într-un text de teatru, în special, imediat ce devine previzibilă acţiunea, te cam plictiseşti. Dar când rămâi până la ultima replică şi aştepţi şi ultima replică înseamnă că se întâmplă ceva – Matei Vişniec.

Dramaturgul participă în această săptămână la Festivalul Zilele Matei Vişniec care se desfăşoară în acest an la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Bistriţa şi Piatra Neamţ, fiind prezentate mai multe piese de teatru ale acestuia, dar şi lansări de carte sau întâlniri cu publicul sau cu elevii.

Foto: Matei Visniec – wikipedia

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.