„O noapte furtunoasă”, în a doua zi de Paşte, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noapte-furtunoasa-in-a-doua-zi-de-paste-la-tvr-1/

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:10, urmăriţi pe TVR 1 „O noapte furtunoasă”. În luna mai, Casa de Producţie a pregătit alte producţii nominalizate la premiile UNITER în categoria „Cel mai bun spectacol de teatru TV”

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2019

Duminica Paştelui este o zi în care Lumina Sfântă a Învierii ne aduce împreună, o zi dedicată întâlnirii cu familia şi cu cei dragi. În spiritul semnificaţiei sărbătorii, TVR nu va difuza niciun spectacol pe canalele consacrate, dedicând spaţiul de emisie programelor cu tematică pascală.

În schimb, tot sub genericul Teatrul Național de Televiziune, TVR 1 a programat în a doua zi de Paşte, adică luni, 29 aprilie, la ora 21:10, „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale , spectacol montat în anul 1984 de Sorana Coroamă-Stanca.

Pentru a compensa absenţa de pe micul ecran din acest sfârşit de săptămână, în luna mai, vă invităm să urmăriţi un grupaj de titluri – producții proprii – nominalizate la premiile UNITER în categoria „Cel mai bun spectacol de teatru TV” :

4 mai 2019, ora 20.00 – APOSTOLUL BOLOGA

5 mai 2019, ora 20.00 – CIRCUL MATTEO

6 mai 2019, ora 20.00 – DEZERTORUL

O noapte furtunoasă, de I.L. Caragiale

O comedie spumoasă, o distribuţie de zile mari: Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Valeria Seciu, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Doru Ana, Mimi Enăcescu, Romulus Dumitrescu, Mircea Dumitru, Eugenia Ardeleanu.

Decoruri: Dumitru Georgescu

Scenariul şi regia artistică: Sorana Coroamă-Stanca

Lucrare de debut în dramaturgia lui I.L. Caragiale, cu valoarea unei excelente comedii de moravuri, aduce în scenă o intrigă între trei personaje centrale: Un soţ gelos şi preocupat de „onoarea lui de familist”, o soţie romanţioasă şi omul de încredere al stăpânului.

„Noaptea… a fost o experienţă fantastică şi îmbogăţitoare, pentru că jucam cu profesorul meu Cotescu, pentru că jucam lângă unii dintre cei mai importanţi actori ai ţării, Vali Seciu, Mitică Popescu, pentru că jucam alături de colegii mei fruntaşi, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Stelică Nistor, pentru că jucam în regia unei frumoase şi drepte femei, Sorana Coroamă. Pentru acea clipă de împreunare, mulţumesc încă o dată destinului”, spune Horaţiu Mălăele, unul dintre actorii care au făcut din acest spectacol un regal teatral.

La primele reprezentaţii din anul 1879, piesa „O noapte furtunoasă” a fost întîmpinată la Teatrul Naţional din Bucureşti cu aplauze, dar şi cu huiduieli venite din partea unor indivizi care considerau că autorul – I.L.Caragiale – ar fi atacat, prin textul său, Garda Cetăţenească.

Toate-s vechi şi noi sunt toate, o poveste cu iţe încurcate, o situaţie de viaţă în care ne-am putea regăsi cu toţii şi astăzi, ca şi acum 100 de ani.

Foto: O noapte furtunoasă – facebook

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.