O plimbare literară pe Calea Victoriei – Noaptea Literaturii Europene revine
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-plimbare-literara-pe-calea-victoriei-noaptea-literaturii-europene-revine/

Toamna începe cu o nouă ediţie a Nopţii Literaturii Europene! Pe 11 septembrie 2021, între orele 18:30-21:30, reţeaua de institute culturale europene EUNIC Romania vă aşteaptă pe Calea Victoriei.

Un articol de |9 septembrie 2021

Evenimentele se vor desfășura în patru spații ce vor găzdui sesiuni de lectură și perfomance-uri: Muzeul Național al Literaturii Române, Librăria Humanitas Kretzulescu, Muzeul Național de Istorie a României și Piața Odeon.

Noaptea Literaturii Europene va aduce în fața publicului opere literare provenite din opt țări europene, proaspăt traduse în limba română. De la proză la poezie, fragmente din cele opt cărți vor fi lecturate de personalități cunoscute ale scenei culturale din România, cum ar fi Bogdan Albulescu, Ada Navrot sau Sofia Zadar, printre alții.

Pentru prima dată în istoria proiectului, această ediție va avea loc în aer liber, în patru spații exterioare localizate pe Calea Victoriei. Acest lucru este posibil datorită proiectului Străzi Deschise, o inițiativă a Asociației ARCEN, implementată de Primăria Capitalei, ce transformă anumite străzi din centrul capitalei în zone pietonale în timpul zilelor de weekend. Contextul face ca acest eveniment literar să fie accesibil unui public larg, format din trecătorii de toate vârstele, și nu doar pasionaților de literatură europeană.

„Ne bucurăm că în acest an Noaptea Literaturii Europene are loc în același timp cu proiectul Străzi Deschise și credem că este o ocazie importantă pentru public să descopere fragmente din literatura europeană direct în stradă. Proiectul Străzi Deschise este un manifest pentru viitorul orașului și are ca scop punerea în valoare a spațiului public și își propune să ofere o nouă perspectivă de raportare a locuitorilor față de oraș”, spune Alberto Groșescu, director executiv al Asociației ARCEN.

Evenimente

Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8 )

– Fundația Culturală Greacă: „Mama câinelui” de Pavlos Matesis – lectură de Ada Navrot

– Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București: „Faust pe mări” de Karácsonyi Zsolt – lectură de Peter Sragher

Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45)

– Institutul Francez: „Eugenia” de Lionel Duroy – lectură de Eliza Păuna

– Goethe-Institut: „Cei mai frumoși ani din viața lui Anton” de Norris von Schirach (în prezența autorului) – lectură de Bogdan Albulescu

Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei 12)

– Institutul Cultural Român și ARCEN: „Jurnal de microbist” de Moni Stănilă – în lectura autoarei

– Institutul Polonez: „În căutarea luminii” de Adam Zagajewski – lectură de Lari Giorgescu

Piața Odeon (în fața Teatrului Odeon)

– Centrul Ceh: „Miercuri la noi” de Olga Stehlíková – performance de Sofia Zadar

– Delegația Wallonie-Bruxelles: „Teodora, fiica fluviilor” de Jean-Marc Turine – lectură de Nicoleta Ghiță și Mihaela Drăgan

„Sunt încântat că Noaptea Literaturii Europene revine în București după o pauză de cinci ani și că putem prezenta din nou autori europeni contemporani publicului de aici, iar proiectul Străzi Deschise oferă un context cultural excelent. Prin intermediul acestui eveniment dorim să ajungem la un public nou, larg, dar și să susținem literatura contemporană și cititul”, transmite Robin Ujfaluši, director al Centrului Ceh și co-președinte al rețelei EUNIC Romania.

Participarea la eveniment este gratuită. Lecturile se desfășoară simultan între orele 18:30-21:30.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu