Octavian Saiu: „În lumea tehnologiei, îmi păstrez încrederea în frumusețea cărții”
https://www.ziarulmetropolis.ro/octavian-saiu-in-lumea-tehnologiei-imi-pastrez-increderea-in-frumusetea-cartii/

Pe 18 decembrie a avut loc lansarea cărţii ,,Hamlet şi nebunia lumii”, de Octavian Saiu. „O carte care se citeşte dintr-o respiraţie”, după cum a caracterizat-o criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu.

Un articol de Judy Florescu|19 decembrie 2014

Situat în Piața Lahovari, Teatrelli este cea mai nouă cafenea-teatru din București, loc cochet cu nici 100 de locuri, în  care se petrec o sumedenie de evenimente culturale  care ar putea face obiectul intereselor bucureșteanului – spectacole de teatru, concerte, performance-uri și lansări de carte. Cea mai recentă – lansarea unui volum despre Hamlet, semnat de Octavian Saiu.

Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru, a declarat la lansare: ,,Punctul care pentru mine a fost determinant în parcursul pe care l-am străbătut scriind despre Hamlet a fost un gând a lui Jaqcues Lacan, psihanalist, care, inspirat de metafora lui Hamlet care sfârșește precum regele în stomacul unui cerșetor spune ceva ce cred că merită reținut: «Nu doar cerșetorul care se crede rege e nebun, ci și regele care se crede rege.» Într-un fel sau altul, convingerea adevărului, conștiința propriei posturi și asimilarea statutului de om puternic produc toate, în stadii diferite, un fel de glisare spre nebunie. Cred că în această formă, contextualizată diferit, nebunia e prezentă în lumea în care trăim. Am simțit nevoia să scriu o carte într-o lume care e asaltată de mijloace tehnologice mult mai complexe, pentru că păstrez un fel de încredere naivă probabil în realitatea și frumusețea cărții ca obiect. Cuvântul carte nu lipsește din nicio piesă a lui Shakespeare.”

Ludmila Pantlajoglu, critic teatral, a adăugat: ,,Hamlet este o piesă mitică, o piesă matricială ca problematică existențială care a străbătut timpul, epocile, o piesă în care se întâlnește tradiția cu modernitatea și postmodernitatea, Orientul cu Occidentul. Hamlet e un personaj care fascinează lumea teatrului, dar și viața noastră cotidiană, în social, în politic, în cultură. Hamlet și nebunia lumii este o carte care se citește dintr-o respirație.”

DSC01259p

Marina Constantinescu

Marina Constantinescu, director al Festivalului Național de Teatru: ,,Punctul de întâlnire dintre mine, cititorul, și vocea lui Octavian Saiu din această carte este spectacolul lui Ostermeier, o lume care își țipă nu doar nebunia neputința, ci și tragicul, manipularea, violența. Este un Hamlet memorabil care sparge convenții de toate felurile și peste care nu se va putea trece, pentru că este Hamletul acestui timp, scăpat sub orice fel de control.”

Emil Hurezeanu, jurnalist: ,,Octavian Saiu are un fel de sensibilitate cuviincioasă, o inteligență urbană și foarte empatică. Reușește imediat să te includă într-un radar propriu. Cărțile lui sunt toate ale unui tânăr savant irepresibil. Are acea abilitate superioară care simplică materiile complicate, mai ales când vorbești despre Hamlet, despre Shakespeare, despre nebunie, despre dragoste. ”

Pentru apariția acestei cărți, cu ocazia a 450 de ani de la nașterea lui  William Shakespeare, Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, i-a oferit lui Saiu premiul-simbol al festivalului pe care îl conduce: ,,Trăiesc cu speranța că această carte va vedea lumina tiparului și într-o variantă în limba engleză și că ea va fi lansată cu prilejul Festivalului Shakespeare din anul 2016.”

foto/video: Judy Florescu

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.