Odă pentru pace – un proiect EBU inițiat de Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/oda-pentru-pace-un-proiect-ebu-initiat-de-radio-romania-muzical/

Pe 10 martie, peste 50 de posturi radio de muzică clasică EBU (European Broadcasting Union) din Europa (şi nu numai) vor dedica timp preţios promovării păcii drept testament al spiritului uman. Acestea se vor uni într-o emisie comună a Simfoniei a 9-a de Beethoven.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2022

Inspirat de o inițiativă Radio România, membru EBU, această transmisie va putea fi ascultată în peste 30 țări în diverse momente ale zilei. Interpreții au fost selectați de către radiodifuzori cu ocazia acestei zile speciale.

Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical și inițiatoarea proiectului:

„În vremuri grele, trebuie să ne amintim ce simbolizează binele din noi și pentru ce luptăm. Și ce simbol este mai potrivit decât Simfonia a 9-a a lui Beethoven – o capodoperă a creativității umane ce reunește noțiunile de frăție și pace? În ultimii 50 de ani, compoziția a reprezentat un imn al Uniunii Europene, care urmărește să sprijine fiecare viață umană, indiferent de persoană. Fie că ascultați întreaga simfonie sau doar ultima mișcare, veți fi conectați cu valorile ce stau la baza societății în care trăim și pentru care unii își pierd viața apărând-o.”

Radio România a implementat această inițiativă pentru a demonstra cum puterea radioului poate întări sprijinul păcii și cum poate crea o mișcare unită pe întregul continent.

Jean Philip De Tender, Director general adjunct și Director media al EBU declară:

„Prin inițiativa Radio România de a avea o transmisie comună a unui număr semnificativ de canale radio de muzică clasică, organizațiile radio EBU dovedesc încă o dată puterea muzicii de a aduce confort, compasiune și sprijin. Să construim o multitudine de legături între oameni, ascultători de radio și muzicieni din jurul lumii, stă în continuare la baza valorilor noastre de serviciu public.”

Comunicatul oficial EBU despre proiectul „Odă pentru pace – Stop războiului din Ucraina” poate fi accesat la  https://www.ebu.ch/music/ode-to-peace.

La Radio România Muzical, Simfonia a IX-a de Beethoven va putea fi ascultată integral în data de 10 martie, de la ora 10.00. Versiunea propusă este realizată în 1972 de Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Igor Markevitch, celebru dirijor născut la Kiev într-o veche familie de intelectuali ucraineni, devenit cetățean italian și francez, care a locuit în Elvetia si a fost luptător în rezistența italiană anti-nazistă în al doilea razboi mondial: un adevărat european. Soliști au fost Gheorghe Crăsnaru, Valentin Teodorian, Elisabeta Cartiş, Martha Kessler.

Tema din Simfonia a IX-a – Imnul Uniunii Europene va fi difuzată pe 10 martie și de Radio România Actualități (ora 11.15) și Radio România Cultural (ora 10.00).

Mai multe instituții muzicale s-au alăturat acestei inițiative și vor include tema Imnului Uniunii Europene în debutul concertelor lor din 10 martie: Filarmonicile din București, Brașov, Sibiu, Ploiești, Oradea, Cluj-Napoca și Opera Națională București.

Aceeași temă va putea fi ascultată în 10 martie pe întreg teritoriul României, în cadrul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică” propus de Radio România Muzical în spații neconvenționale: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, librării etc.

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

08
/06
/20

OAMENII MUZICII Pe 8 iunie 1810 la Zwickau, în Regatul Saxoniei, se năștea Robert Schumann, fiul unui librar care avea să devină un pianist ratat dar și unul dintre marii compozitori ai Romantismului. Un destin marcat de instabilitate psihică dar și de inspirații muzicale impresionante.