Omul care a văzut moartea – prima premieră a noii stagiuni de la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-care-a-vazut-moartea-prima-premiera-a-noii-stagiuni-de-la-tnb/

Omul care a văzut moartea, una din cele mai jucate piese ale lui Victor Eftimiu, vede luminile rampei într-o viziune modernă, plină de ritm, realizată pe scena Sălii Mici a Naţionalului bucureştean.

Un articol de Andrada Văsii|12 septembrie 2013

Omul care a văzut moartea,  una din cele mai jucate piese ale lui Victor Eftimiu, vede luminile rampei într-o viziune modernă, plină de ritm, realizată pe scena Sălii Mici a Naţionalului bucureştean.

Victor Eftimiu poate fi caracterizat drept un dramaturg, eseist, povestitor, scriitor și traducător român, membru titular al Academiei Române, director în mai multe rânduri al Teatrului Național din Bucureşti,

Premiera oficială a spectacolului Omul care a văzut moartea va avea loc duminică, 22 septembrie 2013, de la ora 20.00.

Senzaţional! Planuri electorale date peste cap într-un oraş de provincie! Din cauza vieţii grele, un cetăţean a încercat să se sinucidă.

Omul care a văzut moartea – o poveste încurcată

În ultima clipă, este scos din apă. Salvatorul lui este declarat Omul  Zilei. Oraşul îl vrea primar, familia este dezbinată. Politica va învinge dragostea?

Deznodământ tulburător! Informaţii noi arată că povestea a fost doar o farsă. Un impostor a înscenat totul în detaliu. Cine este până la urmă omul care a văzut moartea şi a bulversat viaţa unui oraş?

Omul care a vazut moartea

Omul care a văzut moartea, una din cele mai jucate piese ale lui Victor Eftimiu, vede luminile rampei într-o viziune modernă, plină de ritm, realizată pe scena Sălii Mici a Naţionalului bucureştean.

Victor Eftimiu a scris nu mult, ci imens: 140 de volume, 40 de piese, 200.000 de versuri, 5000 articole literare şi a ţinut 1000 de conferinţe publice. Comedia Omul care a văzut moartea trezeşte şi astăzi interesul pentru că pare ruptă din realitatea imediată.

Haimanaua simpatică şi plină de haz, de tip hollywoodian, ajunge pe scena TNB în interpretarea lui Lari Giorgescu, tânărul actor nominalizat la ultima ediţie a Premiilor UNITER, la categoria cel mai bun actor (pentru performanţa din D’ale noastre).

În distribuţie sunt nume consacrate ale Naţionalului: Ilinca Tomoroveanu, Costel Constantin, Marius Bodochi, Florentina Ţilea, Răzvan Oprea. Regia îi aparţine lui Dan Tudor, scenografia este semnată de Corina Grămoşteanu, iar muzica de Gabriel Basarabescu.

Foto credit: TNB, Ionel Nicolaev

13
/01
/21

Publicată pentru prima dată în Franța în 2020, cartea scrisă de Simone de Beauvoir în 1954, anul în care i se decerna Premiul Goncourt, și dedicată prietenei sale Zaza Lacoin, este disponibilă și în limba română, la Editura Litera. „Inseparabilele” este o nuvelă memorabilă despre prietenie și condiția femeii de-a lungul timpului.

13
/01
/21

Aflată în pregătire în colecția „musai” a Editurii Art, în traducerea lui Virgil Stanciu, „Anul fugarilor” semnată de britanicul Sunjeev Sahota este o carte despre migrație și lumea în care trăim, distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură și finalistă Booker Prize.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

12
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Lansat recent de HBO (care e şi unul dintre producători), cel mai nou film al regizorului Steven Soderbergh, „Let Them All Talk” (2020), vine într-un moment prost. Ce interes poate să stârnească acum povestea unei scriitoare în criză (Meryl Streep) care porneşte într-o călătorie transoceanică pe un vapor de lux alături de două prietene şi un nepot?

12
/01
/21

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut pe 12 ianuarie 1949, la Kyoto. Cartea sa pe care v-o propunem astăzi spre lectură este volumul de eseuri „Meseria de romanicer” (Editura Polirom, traducere din limba japoneză şi note de Andreea Sion).

11
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Premiat în competiţia Festivalului de la Veneţia pentru cea mai bună actriţă (Vanessa Kirby) şi lansat recent de Netflix, „Pieces of a Woman” (2020) este primul titlu în limba engleză al regizorului maghiar Kornél Mundruczó – un film demn de respect pentru forţa emoţională a câtorva momente, dar nu şi foarte rafinat.

11
/01
/21

Una dintre cele mai atrăgătoare noutăți propuse de Editura Humanitas Fiction în acest început de an este volumul „Dimineți la Café Rostand” de Ismail Kadare, în pregătire în colecția „Raftul Denisei”.