Omul pernă – premieră la Teatrul ACT
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-premiera-la-teatrul-act/

„Omul pernă”- o comedie neagră cu accente de thriller noir – are premiera pe 12, 13 şi 14 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Act din Bucureşti. Este un proiect realizat de Fundaţia Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, conceput de Roxana Crişan şi finanţat de ArCuB prin programul cultural „Eşti Bucuresti” 2015.

Un articol de Elena Simion|9 noiembrie 2015

Spectacolul îi are în distribuție pe patru dintre actorii importanți ai tinerei generații – Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc și Dan Rădulescu. Regia aparține regizorului Eugen Gyemant, cunoscut pentru montările ce îmbină fermecător doze de filosofie cu un umor rafinat. Printre spectacole acestui tânăr regizor se regăsesc: „Bullets over Lipscani”, „Cum am învățat să conduc”, „Operele complet prescurtate ale lui William Shakespeare”,”Vițelul de aur”, „Julius Caesar”,”Jurnalul lui Adam și al Evei”,”Îndoiala”.

„Omul pernă” este cea mai cunoscută piesă a lui Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi contemporani. Textul a câștigat Premiul Olivier pentru Cea mai bună piesă în 2004 și are o nominalizare la Premiul Tony în anul 2005. Martin McDonagh a fost distins cu premiul Critics’ Circle Theatre Awards pentru debut în dramaturgie in 1996, iar în 2006 a castigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt-metraj de acțiune, cu filmul „Six Shooter”, scris și regizat de el.

Într-un stat totalitar fictiv, un sciritor anonim este interogat în legătură cu poveștile lui macabre și asemănările dintre acestea și o serie de crime petrecute în oraș. Timp de două ore, publicul devine martorul unei anchetei conduse de doi detectivi excentrici, într-o comedie (foarte, foarte) neagră care îmbină suspansul lui Hitchcock cu umorul lui Tarantino și lumea magică și întunecată a lui Tim Burton. O poveste cu răsturnări de situație neașteptate, în care basmul se confundă cu realitatea, iar personajele nu sunt nici pe departe ceea ce par a fi.

Este creația artistică o experiență profund personală, adeseori întunecată și introspectivă, sau un mijloc de a-i aduca pe alții și a crea modele? Unde este limita dintre realitate şi ficţiune şi ce se întâmplă când această graniţă se estompează? „Omul-Pernă” nu își propune să răspundă la aceste întrebări, dar cu siguranţă le trezeşte în mintea spectatorului.

Gyemant

Regizorul Eugen Gyemant

„Omul Pernă este o artă poetică pentru ce înseamnă contemporaneitatea în teatru sau în literatură, în acest moment.

Construit sub forma unei povești pe jumătate naive, o poveste fantastică de groază despre un scriitor de astfel de povești, Omul Pernă este un labirint de răsturnări de situație, ca o ghicitoare al cărei raspuns se transformă în continuu, transformând odată cu el și datele ghicitorii.

Sub aparența copilarească stă un manifest implicit, care pledează pentru o artă nepretențioasă, pentru invenție și pentru libertatea de a crea fără veșnica cenzură a unor reguli presupuse. E un manifest subtil, ironic, pentru dreptul de a încălca orice regulă, în favoarea plăcerii pe care o provoacă jocul, de orice fel ar fi acesta.” (Eugen Gyemant)

 

Omul Pernă – de Martin McDonagh

regia: Eugen Gyemant

scenografia și grafica: Maria Nicola

light design: Alexandru Macrinici

PR: Alina Neagu

proiect conceput de Roxana Crișan
cu: Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Ionuț Grama, Cătălin Babliuc și Teodora Iancu

Rezervări la 0723.10.31.03 / 021 310.31.03 / [email protected]

Mai multe detalii despre proiect pe site-ul www.omulperna.ro și pe pagina de Facebook www.facebook.com/OmulPerna13.

Foto: Facebook Eugen Gyemant

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.