ON THE ROOF. Gigi Căciuleanu printre Bufoni și Actori la Amfiteatru TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/on-the-roof-gigi-c%c4%83ciuleanu-printre-bufoni-%c8%99i-actori-la-amfiteatru-tnb/

Încă din luna Mai, Amfiteatrul în aer liber, cea mai nouă scenă a TNB-ului, un spaţiu unic în România, aflat sus pe teatru, la 24 de metri deasupra Pieţei Universităţii a devenit un loc efervescent de întâlniri culturale şi estivale, într-un program nocturn, incitant şi variat.

Un articol de Petre Ivan|16 iulie 2019

Spectacole de teatru și dans, concerte de jazz, rock sau folk, filme de colecție sau cele mai recente producții cinematografice, întâlniri cu artişti, vor putea fi văzute și trăite, în această vară, sub cerul liber al Bucureștiului, la Amfiteatru TNB.

Până la finalul lui Septembrie vă așteptăm pe acoperișul Teatrului Național alături de nume consacrate și tineri artiști pentru a număra împreună această vară în nopți de neuitat.

Gigi Căciuleanu, inspirat de farmecul și unicitatea Amfiteatrului în aer liber și  entuziasmat de creativitatea tinerilor actori selecționați la Gala HOP, al cărui director artistic este în acest an, pregătește o premieră absolută: ON THE ROOF! Primele reprezentații s-au pus în vânzare pentru  27 și 28 Iulie, ora 21:30. 

Magicul AMFITEATRU de pe acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti

m-a sedus şi inspirat din momentul în care mi-am prezentat acolo spectacolul “TextShop”. I-am propus Domnului Caramitru să ofer Teatrului Naţional, în dar, un spectacol anume creat pentru acest spaţiu. Astfel s-a născut ideea unei companii ad-hoc compuse din câţiva dintre cei pre-selecţionaţi la Gala Hop. 

Bineînţeles că mi-ar fi plăcut să-i cooptez în companie (botezată: Compania “Ad-Hop”) pe toţi cei aleşi de către juriu pentru a participa la finala Galei Tânărului Actor, fiind convins că fiecare dintre aceştia ar fi fost cât se poate de apt să participe la creaţia pe care o propun. Însă… nu toţi puteau fi disponibili să lucreze, pe nepusă-masa, în lunile de vacanţă…                       

Selecţia pentru spectacolul ON THE ROOF s-a bazat pe două criterii:

  1. Disponibilitatea calendaristică
  2. Capacitatea de a fi făcut faţă, de a se fi dovedit rapizi, originali şi creativi, la proba de improvizaţie cu care fiecare a fost confruntat la preseleţia Galei Hop, pe lângă piesa prealabil lucrată de către ei. 

ON THE ROOF: Am gândit spectacolul ca pe invenţia unei lumi de bufoni contemporani, univers care să utilizeze un limbaj de teatru coregrafic: o poetică de geometrie spaţială, o matematică de jonglerii clovneşt; VERBUL–ACŢIUNE (Mişcarea Dansată) în alternanţă, (şi/sau simbioză), cu VERBUL–VORBĂ (Metafora Poetică).

Reinventând şi un vocabular: o Introfugă, un Giumbușglonț, o Zvîrlucitelniță, un Titirezache, o Căzutcîșă, un Ricoșluc, un Învîrtișag, o Zburătăcitură şi câte altele… 

M-am bazat pe ceea ce m-a inspirat în primul rând: tinereţea şi disponibilităţile teatral-corporale ale celor pe care i-am descoperit lucrând la pregătirea Galei Hop şi bineînţeles luând în consideraţie tema specifică pe care am impulsat-o acestei manifestări:

“DansActorul, protagonist al Teatrului Coregrafic – factor indispensabil al creaţiei teatrale de viitor.”

(Gigi Căciuleanu)

ON THE ROOF

– TEATRU COREGRAFIC –

un spectacol de Gigi Căciuleanu

Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu

Muzica: Paul Ilea / Sensor

Texte, desene: Gigi Căciuleanu

DansActori (în ordinea alfabetică după prenume):

Adela Mihai, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Mara Pogângeanu, Maria Panainte,

Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu, Nicolae Dumitru, Theodora Sandu. 

Spectacolul este produs de TNB în parteneriat cu UNITER,

Fundația Art Production / Gigi Căciuleanu “Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI,

în cadrul Programului 9G la TNB.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.