Opera Națională omagiază balerinele, într-o coregrafie celebră
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-omagiaza-balerinele-intr-o-coregrafie-celebra/

Duminică, 7 aprilie, de la ora 19, Opera Naţională prezintă Falling Angels, sub semnătura lui Jiří Kylián, probabil cel mai important coregraf al lumii contemporane.

Un articol de Adina Scorţescu|4 aprilie 2013

Duminică, 7 aprilie, de la ora 19, Opera Națională prezintă Falling Angels, sub semnătura lui Jiří Kylián, probabil cel mai important coregraf al lumii contemporane.

Falling Angels, o coregrafie concepută pentru opt interprete (pe muzică de Steve Reich), vorbeşte despre artişti şi arta lor, cu tot ceea ce implică aceasta, de la anxietate, vulnerabilitate, complexul inferiorităţii şi până la umor.

De-a lungul prestigioasei sale cariere, Jiří Kylián a conceput în jur de 90 de creaţii coregrafice. Acestea au fost puse în scenă de peste 80 de companii din întreaga lume. Numele său este legat de istoria uneia dintre marile companii de balet contemporan: Nederlands Dans Theater (Olanda).

În cadrul aceleiași seri de balet vor fi prezentate şi două creaţii semnate de George Balanchine: Vals Fantezie (pe muzică de Glinka) şi Serenada (pe muzică de Ceaikovski).

Foto: Christian Kostyak

27
/11
/20

OAMENII MUZICII „A muntagna”, „muntele”, este numele dat de localnici Etnei, vulcanul ce domină Catania. Un munte de frumusețe și emoție a fost și Bellini în peisajul istoriei muzicii, chiar dacă nu a creat extrem de multe lucrări și a murit la nici 34 de ani. Sicilianul blond cu ochi albaștri a rămas unul din cei trei zei absoluți ai Bel canto-ului, alături de Rossini și Donizetti.

15
/11
/20

OAMENII MUZICII Romanticul ce a dat aripi expresivității pianului, Frédéric Chopin (1810-1849) a marcat ireversibil istoria  acestui instrument, fiind primul mare compozitor care i s-a dedicat exclusiv. Compozitor legendar, celebru ca pianist și în improvizație, a fost adorat în timpul vieții și a rămas fascinant și în posteritate.

31
/10
/20

Cei 15 ani ai Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversați începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Brașov, Bușteni, Sibiu și București.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.