Oraș mic, festival mare de film: Victoria
https://www.ziarulmetropolis.ro/oras-mic-festival-mare-de-film-victoria/

După ce anul trecut organizatorii festivalului au reuşit să readucă, după 16 ani de absenţă, filmul în oraşul Victoria (judeţul Braşov), la a doua ediţie (26 – 29 iunie), au pregătit o selecţie variată de lung-metraje.

Un articol de Liliana Matei|22 mai 2014

A doua ediție a Festivalului de Film Victoria se va deschide cu filmul ”Closer to the Moon” (foto sus), în regia lui Nae Caranfil, la Casa de Cultură. Vera Famiga și Mark Strong sunt actorii care dau viață protagoniștilor unui film ce o să vă captiveze de la minutul 1 până la 117. Ce se întâmplă când în România comunistă a anului 1959 are loc un jaf spectaculos asupra unei furgonete a Băncii Naționale? O să descoperiți joi, 26 iunie.

După terminarea proiecției ”Closer to the Moon” ne mutăm în aer liber, pentru a vedea cum Costache Moldu, un bătrân ce și-a pierdut soția, casa și toate economiile în urma unei inundații, trebuie să reînvețe să comunice cu băiatul său ce se reîntoarce din Japonia, alături de familia sa. ”Câinele Japonez”, în regia lui Tudor Jurgiu și cu Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu în rolurile principale, este un film delicat și plin de subtilitate, care vorbește despre reconcilierea familială.

Vineri seară, 27 iunie, sunteți invitați la o acțiune de team building în aer liber. ”Love Building”, dacă e să fim mai preciși. Filmul Iuliei Rugină (cu Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur și Dorian Boguță) este o comedie dramatică, a cărei acţiune are loc într-o tabără menită să „repare” relaţii de cuplu ajunse într-un moment critic.

Love Building

Scenă din ,,Love Building”, de Iulia Rugină

 

Cea de-a treia seară de Festival vă așteaptă la vizionarea dramei ”Carmen”, în regia lui Doru Nițescu. Ce se întâmplă când mama unei fetițe de 10 ani nu poate accepta verdictul medicilor: ”nu se mai poate face nimic”? Începe o luptă în care e foarte greu să decizi cine e câștigătorul și cine e învinsul. Pe 28 iunie fiți gata de un evantai de emoții! În rolurile principale: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Doru Ana, Iulia Lupaşcu, Mimi Brănescu.

Duminică, 29 iunie, mutăm proiecțiile de lung-metraj în locul unde a început totul, la Casa de Cultură. Ce este în program?

”Portretul luptătorului la tinerețe” (2010) – regia: Constantin Popescu Jr.
”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010) – regia: Andrei Ujică
”Veronica” (1972) și ”Veronica se întoarce” (1973) – regia: Elisabeta Bostan

Tot la Casa de Cultură vor rula pe durata Festivalului filmele de scurt-metraj si documentarele intrate în
Competiția de anul acesta. Lista completă a acestora și componența oficială a juriului vor fi anunțate
curând.

Ce-ar mai fi de spus? 26 – 29 iunie 2014. Victoria. Oraș Mic. Festival Mare.

Festivalul de film Victoria este organizat de Asociația Victoria Art în colaborare cu Consiliul local și Primăria Orașului Victoria, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Consiliului județean Brașov.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.