Oricine, un nou spectacol de Radu Afrim, la Sfântu Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/oricine-un-nou-spectacol-de-radu-afrim-la-sfantu-gheorghe/

Piesa „Oricine“, de Péter Kárpáti, va fi montată de Radu Afrim, unul dintre cei mai importanţi regizori din România, recompensat de mai multe ori cu premiul UNITER.

Un articol de Andrada Văsii|8 octombrie 2013

Piesa Oricine, de Péter Kárpáti, va fi montată de Radu Afrim, unul dintre cei mai importanţi regizori din România, recompensat de mai multe ori cu premiul UNITER.

Întâia premieră a stagiunii 2013/2014 a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe va avea loc vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, iar aceasta se va juca pe scena sălii mari a Teatrului, ca spectacol studio.

Premiera şi fiecare reprezentaţie a spectacolului Oricine din luna octombrie vor fi supratitrate în limba română.

Péter Kárpáti este dramaturg, regizor şi profesor al Facultăţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta. Piesa Oricine reinterpretează problematica celei mai renumite moralităţi din secolul al XV-lea, analizând cum ar arăta în lumea necredincioasă de astăzi, socoteala cu sine a omului în faţa morţii. Oare ce am face noi, dacă am afla, deodată, că doar o zi mai avem de trăit?

Oricine le dă bătăi de cap artiştilor

Regizorul Afrim spune despre piesa Oricine: „Întâmplător mi-a căzut în mână acest text şi l-am ales pentru că nu l-am înţeles iniţial. Mă incită textele care nu-şi oferă toate sensurile din prima, care le pot da bătaie de cap şi artiştilor şi spectatorilor. E un text care vorbeşte despre nebunia unei femei, şi care, dincolo de realism, are nişte alunecări în suprareal. Este foarte emoţionant, dar are şi umor. Bineînţeles, l-am ales şi pentru că am avut o trupă foarte bună pentru personaje. Văzusem înainte câteva spectacole cu trupa Teatrului Tamási Áron, dar nu mă aşteptam să lucrez atât de uşor cu ei.”

Oricine

Scenă din spectacolul Oricine, regizat de Radu Afrim

Distribuţia este alcătuită din: Pál-Ferenczi Gyöngyi, Pálffy Tibor, Szakács László, Erdei Gábor, Gajzágó Zsuzsa, Benedek Ágnes, Kovács Kati, Fekete Mária, Nagy Eszter, D. Albu Annamária, Diószegi Attila, Derzsi Dezső, Molnár Gizella, Krizsovánszky Szidónia, Debreczi Kálmán şi Kónya-Ütő Bence.

Colaboratori în realizarea spectacolului sunt: Kónya-Ütő Bence (muzica & SFX), Bartha József (scenografia), Giliga Ilka (costumele), Horváth Csaba (tehnician lumini), Nagy Botond (asistent regizor), Nagy B. Sándor (dramaturgia), Csomós Tünde Tímea (regia technică), Dobra Mária Magdolna (sufleur).

Info: 

Următoarele reprezentaţii vor avea loc  pe data de 13 octombrie (duminică, la ora 19.00), 15 octombrie (marţi, la ora 18.00) şi 17 octombrie (joi, la ora 19.00), în Sala Mare a Teatrului.

Foto credit: Teatrul Tamási Áron, spectacolul Oricine

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.