Oricine, un nou spectacol de Radu Afrim, la Sfântu Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/oricine-un-nou-spectacol-de-radu-afrim-la-sfantu-gheorghe/

Piesa „Oricine“, de Péter Kárpáti, va fi montată de Radu Afrim, unul dintre cei mai importanţi regizori din România, recompensat de mai multe ori cu premiul UNITER.

Un articol de Andrada Văsii|8 octombrie 2013

Piesa Oricine, de Péter Kárpáti, va fi montată de Radu Afrim, unul dintre cei mai importanţi regizori din România, recompensat de mai multe ori cu premiul UNITER.

Întâia premieră a stagiunii 2013/2014 a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe va avea loc vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, iar aceasta se va juca pe scena sălii mari a Teatrului, ca spectacol studio.

Premiera şi fiecare reprezentaţie a spectacolului Oricine din luna octombrie vor fi supratitrate în limba română.

Péter Kárpáti este dramaturg, regizor şi profesor al Facultăţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta. Piesa Oricine reinterpretează problematica celei mai renumite moralităţi din secolul al XV-lea, analizând cum ar arăta în lumea necredincioasă de astăzi, socoteala cu sine a omului în faţa morţii. Oare ce am face noi, dacă am afla, deodată, că doar o zi mai avem de trăit?

Oricine le dă bătăi de cap artiştilor

Regizorul Afrim spune despre piesa Oricine: „Întâmplător mi-a căzut în mână acest text şi l-am ales pentru că nu l-am înţeles iniţial. Mă incită textele care nu-şi oferă toate sensurile din prima, care le pot da bătaie de cap şi artiştilor şi spectatorilor. E un text care vorbeşte despre nebunia unei femei, şi care, dincolo de realism, are nişte alunecări în suprareal. Este foarte emoţionant, dar are şi umor. Bineînţeles, l-am ales şi pentru că am avut o trupă foarte bună pentru personaje. Văzusem înainte câteva spectacole cu trupa Teatrului Tamási Áron, dar nu mă aşteptam să lucrez atât de uşor cu ei.”

Oricine

Scenă din spectacolul Oricine, regizat de Radu Afrim

Distribuţia este alcătuită din: Pál-Ferenczi Gyöngyi, Pálffy Tibor, Szakács László, Erdei Gábor, Gajzágó Zsuzsa, Benedek Ágnes, Kovács Kati, Fekete Mária, Nagy Eszter, D. Albu Annamária, Diószegi Attila, Derzsi Dezső, Molnár Gizella, Krizsovánszky Szidónia, Debreczi Kálmán şi Kónya-Ütő Bence.

Colaboratori în realizarea spectacolului sunt: Kónya-Ütő Bence (muzica & SFX), Bartha József (scenografia), Giliga Ilka (costumele), Horváth Csaba (tehnician lumini), Nagy Botond (asistent regizor), Nagy B. Sándor (dramaturgia), Csomós Tünde Tímea (regia technică), Dobra Mária Magdolna (sufleur).

Info: 

Următoarele reprezentaţii vor avea loc  pe data de 13 octombrie (duminică, la ora 19.00), 15 octombrie (marţi, la ora 18.00) şi 17 octombrie (joi, la ora 19.00), în Sala Mare a Teatrului.

Foto credit: Teatrul Tamási Áron, spectacolul Oricine

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.