„Oslo, 31 August” – proiecția filmului și lansarea studiului critic semnat de Ionuț Mareș
https://www.ziarulmetropolis.ro/oslo-31-august-proiectia-filmului-si-lansarea-studiului-critic-semnat-de-ionut-mares/

Filmul Oslo, 31 August, în regia lui Joachim Trier, va fi proiectat în cadrul unui eveniment special care marchează lansarea unui nou studiu critic, scris de Ionuţ Mareş şi editat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu editura LiterNet.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2017

Studiul critic este primul dintr-o serie de texte care își propune să documenteze și să analizeze capodopere ale cinemaului european contemporan, venind să completeze seria deja existentă de studii critice dedicate cinematografului românesc.

Evenimentul este organizat în cadrul programului de educație cinematografică Education a l’image, ajuns la al 9-lea an de activitate.

Proiecția va avea loc luni 29 mai, de la ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu ( bd. Dacia, nr. 77). Intrarea este liberă. La final, publicul prezent este invitat la un dialog cu autorul studiului, criticul de film Ionuț Mareș, și Andrei Gorzo, redactorul șef al colecției de studii critice editate de Societatea Culturală NexT în cadrul programului Education à l’image.

Oslo 31 AugustDrama norvegiană ”Oslo, 31 August” a avut premiera în 2011 în cadrul secțiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul este inspirat din celebrul roman al lui Pierre Drieu La Rochelle, ”Le Feu Follet” și îl are în centru pe  Anders, un bărbat de 34 de ani, care își va termina curând tratamentul într-un centru de reabilitare izolat. Unul din pașii programului îl duce în oraș pentru a susține un interviu de angajare, dar Anders profită de ocazie pentru a rătăci pe străzi și a se întâlni cu prieteni vechi. Bântuit de toate oportunitățile pe care le-a irosit, Anders va înfrunta până la sfârșitul zilei și târziu în noapte, fantomele greșelilor din trecut. Oare va găsi posibilitatea unui nou început?

Un număr de 150 de broșuri va fi distribuit gratuit spectatorilor, urmând ca materialul să fie disponibil și în format electronic pe site-ul editurii LiterNet.

Ionuț Mareș: „Este un film pe care l-am apreciat tot mai mult cu fiecare vizionare şi pe măsură ce l-am deconstruit cadru cu cadru. Se remarcă prin libertatea formală, prin acuitatea studiului de personaj. Tratează fără sentimentalism – dar cu empatie şi cu delicateţe – teme grave, universale, într-un limbaj cinematografic modern. Toate aceste calităţi îl fac  demn de a fi văzut şi analizat în cadrul programului Education a l’image. Dovadă sunt şi impresia puternică asupra elevilor şi interesul lor de a-l discuta.”

Filmul ”Oslo, 31 August” este proiectat pentru elevii care participă anul acesta la programul Éducation à l’image, începând cu 10 mai. Până pe 30 mai 2017, vor fi organizate aproximativ 12 proiecții ale filmului în București. În cadrul programului au  avut loc până acum 20 de proiecții la care au participat deja peste 1000 de  elevi de la liceele din București.

Éducation à l’image este un program destinat elevilor de liceu, care îşi propune să-i familiarizeze pe aceştia cu filmele de autor şi cinematografia ca artă, cu vizionarea filmelor la cinema, să le ofere instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), transformându-i, astfel, din consumatori pasivi în spectatori activi.

Din 2009 și până acum, peste 6000 de elevi au putut viziona atât filme româneşti (A fost sau n-a fost, California Dreamin’, Moartea domnului Lăzărescu, È pericoloso sporgersi), cât şi filme străine, regizate de autori ca Jean-Luc Godard, François Truffaut sau Stanley Kubrick. Discuţiile au fost moderate de critici de film precum Andrei Gorzo, Andrei Rus, Iulia Blaga, Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Dana Duma, Ileana Bîrsan, sau de cineaşti, precum Liviu Mărghidan, Iulia Rugină, Cătălin Cristuţiu sau Tudor Cristian Jurgiu.

Éducation à l’image este un proiect iniţiat de Ambasada Franţei în România şi organizat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Institutul Francez din București, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Uniunii Cineaștilor din România.

Foto: Oslo 31 August – Societatea Culturală NexT

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.