Pablo Picasso, omagiat la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-omagiat-la-roma/

Expoziţia „Picasso între Cubism şi Neoclasicism: 1915-1925”, care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia şi care i-a influenţat fundamental arta şi viaţa.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2017

Expoziția, care rămâne deschisă până la 21 ianuarie 2018 și prezintă peste 100 de opere ale lui Picasso (picturi, acuarele, desene, fotografii, scrisori și alte documente), este considerată una dintre cele mai importante expoziții dedicate pictorului spaniol, o rememorare a călătoriei pe care a făcut-o Picasso în 1917 în Italia, în compania prietenului său, Jean Cocteau.

Printre operele prezente la expoziție se numără uleiul pe pânză „Pablo vestido de Arlequín’ (Paolo costumat în arlechin) pictat în 1924, sau ‘Saltimbanqui sentado con brazos cruzados’ (Arlechin cu mâinile împreunate), din 1923, proprietate a Muzeului de Artă Bridgestone din Tokyo.

Picasso a venit la Roma în februarie 1917, însoțit de prietenul său Cocteau, care îl rugase să se implice în crearea costumelor producției de balet ‘Parade’, ce urma să aibă premiera în Rusia în regia lui Serghei Diaghilev.

A fost la Roma unde Picasso a creat câteva costume pe care le-au purtat interpreții acelui spectacol, amintesc organizatorii. La puțin timp după ce a ajuns în Orașul Etern, el s-a îndrăgostit de Olga Koklova, o balerină ruso-ucraineană care îi va deveni sursă de inspirație și totodată soție și mamă a primului său copil.

Călătoria lui Picasso în Italia a fost fundamentală la nivel personal dar și la nivel artistic. După vizita sa în capitala Italiei el a plecat la Napoli unde s-a lăsat fascinat de cultura locală.

Curtain for the ballet „Parade”, 1017

Italia a dorit astfel să aducă anul acesta un omagiu acelei epoci din viața lui Picasso, care a durat doar două luni, dar care i-a marcat în mod fundamental întreaga carieră profesională.

Foto: Pablo Picasso – facebook

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.