Patapievici, noul preşedinte Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/patapievici-noul-presedinte-artmark/

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2015

Patapievici, noul preşedinte Artmark / Luna martie a anului 2015 aduce o schimbare importantă în conducerea grupului Artmark, platformă privată de promovare culturală formată în prezent din şapte entităţi, dintre care cele mai cunoscute sunt casa de licitaţii Artmark, Centrul Cultural ArtSociety, Institutul Artmark de Management al Artei, casa de licitaţii online Lavacow, destinată comercializării artei contemporane româneşti şi est-europene, şi Artmark Historical Estate, specializată în recuperarea şi promovarea monumentelor istorice.

Astfel, după aproape şase ani, Manuela Plăpcianu se retrage din funcţia de CEO şi preşedinte Artmark, pentru a se dedica antreprenoriatului social în domeniul educaţiei. Însă Manuela Plăpcianu rămâne alături de echipa Artmark ca acţionar şi membru al consiliului executiv Artmark.

Funcţia de CEO Artmark va fi preluată de Alexandru Bâldea, acţionarul majoritar al grupului.

Totodată, noul preşedinte al grupului Artmark este, începând din 20 martie, Horia-Roman Patapievici, scriitor, filosof şi manager cultural, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (2005 – 2012), vicepreşedinte (2008 – 2010) şi preşedinte (2010 – 2011) al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

Principalul mandat al noului preşedinte este coordonarea internaţionalizării operaţiunilor grupului, incluzând promovarea în Patapievicispaţiul european nu doar a artei contemporane româneşti, dar şi a valorilor patrimoniului cultural naţional, precum şi, nu în ultimul rând, continuarea demersurilor de profesionalizare şi accesibilizare a pieţei de artă româneşti.

Consiliul de excelenţă al grupului Artmark, ce supraveghează şi girează politicile întregii platforme culturale Artmark, cuprinde personalităţi culturale şi publice româneşti, ce şi-au asumat misiunea de a se implica în creşterea vizibilităţii culturii româneşti şi a impactului acesteia în modelarea societăţii româneşti, printre care fostul preşedinte al României Emil Constantinescu (1996 – 2000), prinţesa Marina Sturdza, artistul Ioan Sbârciu, preşedinte al Senatului Universităţii de Artă Cluj, Catrinel Pleşu, fostul director al Centrului Naţional al Cărţii, şi Angela Baillou, directorul regional Christie’s pentru Europa Centrală şi de Est.

Foto: Patapievici, Artmark – wikipedia

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.