Pe urmele lui George Enescu, la Humanitas de la Cișmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/pe-urmele-lui-george-enescu-la-humanitas-de-la-cismigiu/

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Naforniţa (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar şi Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociaţia Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediţii a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cişmigiu.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2015

La finalul întâlnirii, participanții sunt invitați să pornescă în Turul Enescu (Palatul Regal, Ateneul Român, Academia Română și Muzeul George Enescu) din cadrul Bucureștiului Creativ. Intrarea este liberă, iar turul gratuit.

Cu exact o săptămână înaintea începerii ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august-20 septembrie), dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august, de la ora 11, în cadrul ultimei ediții aDuminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu.

Moderatorul întâlnirii este Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului George Enescu. Vor susține microrecitaluri Mălina Ciobanu (vioară) și Mircea Dumitrescu (vioară), bursieri în cadrul programului Tinere Talente 2015 al Fundației Principesa Margareta a României.

La finalul întâlnirii, publicul este invitat să pornescă în Turul Enescu (Palatul Regal, Ateneul Român, Academia Română și Muzeul George Enescu) din cadrul Bucureștiului Creativ.

Intrarea la eveniment este liberă, iar turul este gratuit.

INFO

Tiberiu Soare Tiberiu Soare este unul dintre cei mai aclamați dirijori contemporan al generației de muzicieni tineri ai României – s-a născut în anul 1977. Un muzician strălucitor, carismatic și deschis – adoră, în egală măsură muzica clasică, dar și compozițiile celor de la Pink Floyd –, Tiberiu Soare a obţinut la vârsta de numai 26 de ani Premiul Criticii Muzicale pentru proiectul “Traviata – 150 de ani”.

Soprana Valentina Nafornița, considerată o stea în devenire a operei internaționale a studiat la București și este parte a prestigiosului ansamblu al Operei de Stat din Viena. Va urca pe scena Festivalului Enescu pe 16 septembrie, alături de celebra Orchestră a Filarmonicii din Viena și va interpreta inclusiv o lucrare de George Enescu, 7 lieduri pe versuri de Clément Marot op. 15.

Dirijorul Kristjan Järvi este renumit în întreaga lume pentru programele sale inventive, pentru colaborările curajoase şi pentru repertoriul transcultural şi care depăşeşte separările clasice dintre genuri. Un antreprenor din fire şi un educator şi filantrop plin de pasiune, Järvi conduce atât cea mai veche Orchestră Radio din Europa şi cea mai nouă Orchestră de Tineret. Sub bagheta lui Kristjan Järvi  se va deschide Festivalul Enescu 2015, pe 30 august, cu Rapsodia Nr.1 de George Enescu interpretată de Orchestra Română de Tineret. Solista serii va fi o violonistă-vedetă: Sarah Chang.

27
/10
/15

Aseară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea cărţii Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment au vorbit, alături de autor, criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul de teatru Marina Constantinescu şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.