„Penance”, „Paradise” şi „Outrage”, printre proiecţiile-maraton anunţate la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/penance-paradise-si-outrage-printre-proiectiile-maraton-anuntate-la-tiff-2013/

Filmele „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano sunt primele proiecţii-maraton anunţate pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.   Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de organizatorii […]

Un articol de Andrada Văsii|1 februarie 2013

Filmele „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano sunt primele proiecţii-maraton anunţate pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.

 

Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de organizatorii Festivalului Internaţional de Film „Transilvania”, TIFF 2013 va aduce proiecţii-eveniment şi filme în premieră, printre acestea fiind „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano. 

Cea de-a douăsprezecea ediţie a TIFF va avea loc, între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca, iar între 19 şi 23 iunie se va desfăşura ediţia de la Sibiu.

„Cel mai mare festival de film din România promite să cucerească publicul şi în 2013. Organizatorii plănuiesc un nou festin cultural, din care nu vor lipsi proiecţiile-maraton, retrospectivele, secţiunile noi şi neconvenţionale, masterclass-uri, paneluri, expoziţii, concerte şi multe alte evenimente”, se arată în comunicat.

EducaTIFF, proiectul educaţional conceput pentru elevii din clasele primare şi gimnaziu, Let’s Go Digital, dedicat liceenilor pasionaţi de film, şi Transilvania Talent Lab, platforma de training pentru tinerii profesionişti şi amatori din domeniu lansată anul trecut, continuă la TIFF 2013. „10 pentru Film”, programul menit să promoveze figuri noi în filmul românesc, va aduce în faţa publicului şi cineaştilor prezenţi la festival 10 actori care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc.

La TIFF 2013, spectatorii vor avea parte de proiecţii-maraton, în premieră în România.

Filmul maestrului japonez al suspansului Kiyoshi Kurosawa – mini-seria „Penance/ Shokuzai” va fi proiectat la TIFF 2013. Mama unei fetiţe omorâte cu 15 ani în urmă porneşte în căutarea criminalului şi le vizitează pe cele patru prietene care au fost martore la uciderea ei. Filmul a fost proiectat anul trecut, în afara competiţiei, la Festivalul de la Veneţia.

„Paradise” de Ulrich Seidl, o trilogie care a bifat competiţiile a trei mari festivaluri, va putea fi urmărită în întregime la TIFF. Protagoniste sunt trei femei, povestea fiecăreia fiind un prilej pentru Seidl de a explora lumi diferite. În „Paradise: Love”, o femeie călătoreşte în Kenya pentru turism sexual, în „Paradise: Faith” (Premiul special al juriului, Veneţia 2012), o alta porneşte să predice catolicismul, iar în „Paradise: Hope”, cea de-a treia se înscrie într-o tabără de slăbit. TIFF va fi primul festival, după cel de la Berlin, care va proiecta în întregime trilogia.

Fanii filmelor despre yakuza ale lui Takeshi Kitano vor putea urmări maratonul de 270 de minute „Outrage” (2010) şi „Outrage Beyond”, sequel-ul său din 2012. Prima parte, o incursiune violentă în lumea mafiei japoneze, în care Kitano joacă unul dintre rolurile principale, a rulat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a avut încasări consistente în Japonia. Continuarea lui a fost proiectată anul trecut, la Festivalul de la Veneţia, ambele thrillere având parte de cronici entuziaste.

O altă noutate va fi prilejuită de Ziua Francofoniei la TIFF. În 1 şi 2 iunie, publicul, dar şi un juriu alcătuit din 5 tineri cinefili clujeni, va viziona şase dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj şi Bucureşti şi TV5 şi se va încheia cu cine-concertul „Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic „The Thief of Bagdad” (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Secţiunea Supernova, dedicată filmelor care s-au bucurat de succes pe plan internaţional, aduce titluri precum „Après mai”, filmul autobiografic al lui Olivier Assayas despre efervescenţii ani ’60-’70, premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, „Laurence Anyways” de Xavier Dolan, o tulburătoare şi stilizată poveste de dragoste, pentru care actriţa Suzanne Clément a câştigat premiul de interpretare Un Certain Regard la Cannes, „Like Someone in Love” – straniul triunghi amoros imaginat de Abbas Kiarostami şi „Foxfire”, ecranizarea lui Laurent Cantet (Palme d’Or pentru „Entre les murs”, 2008) după romanul lui Joyce Carol Oates, proiectată la San Sebastian.

 

Sursa: Mediafax

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Nouă povestioare în câte două sau trei personaje (plus un prolog și un epilog de grup), despre căutările, nesiguranțele și ratările iubirii, dar și despre micile ei mari victorii.

31
/05
/17

„Când doi oameni se iubesc, se iubesc şi atât. Este importantă arderea sentimentului, nu timpul sau spaţiul în care se întâmplă.” - Nicu Alifantis. Îndrăgitul muzician, poet şi actor împlinește, astăzi, 63 de ani.

31
/05
/17

De 10 ani vă oferim spectacole și evenimente culturale de cea mai bună calitate. Cultura și toate lucrurile frumoase se pot savura, însă, cel mai bine, atunci când suntem sănătoși. Aflând despre criza de sânge care se acutizează în fiecare an pe perioada verii, ne-am hotărât să susținem această cauză extrem de importantă prin ceea ce facem cel mai bine, adică prin teatru.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

30
/05
/17

Ediţia 2017 a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara TESZT s-a încheiat cu concertul lui Ivo Dimcev, Songs from my shows. A zecea ediţie a festivalului s-a desfăşurat între 21 şi 28 mai şi a prezentat publicului 29 de spectacole din 16 ţări, pe scenele Teatrului Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, la Cercul Militar şi în alte săli.

30
/05
/17

Revenită de la Cannes, unde a participat la gala aniversară de 70 de ani a festivalului, actrița franceză Isabelle Huppert a primit premiul Moliere pentru întreaga carieră cu prilejul decernării prestigioaselor premii ale teatrului francez. "Durează de secole, este unic din vremea grecilor ne reunim și cred că teatrul va dura timp de secole", a declarat Huppert la primirea premiului.

30
/05
/17

Știți tăcerea aceea grea, vibrantă, aproape palpabilă, care te cuprinde la teatru când energia cea mai bună curge pe scenă și de acolo spre tine? Dacă nu știți sentimentul, vă recomand să mergeți cu mai multă deschidere la teatru. Deschiderea asta poate prilejui un gust de neuitat, cel al poveștilor spuse onest, emoționant, puternic.

30
/05
/17

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul și filozoful Iluminismului francez, Voltaire - spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluția din 1789.