Penultima zi a Festivalului Naţional de Teatru. Programul evenimentelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/penultima-zi-a-festivalului-national-de-teatru-programul-evenimentelor/

Cea de-a noua zi – penultima – a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr – Théâtre de l’Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

Un articol de Liliana Matei|29 octombrie 2016

Celelalte semnături regizorale pe care le veţi putea recunoaşte pe scenele FNT sunt ale unor artişti precum: Gigi Căciuleanu, Tompa Gábor, Dragoş Galgoţiu, Claudiu Goga, sau Mihai Măniuţiu, cu producţii teatrale invitate din Iaşi, Târgu-Mureş, Turda şi, fireşte, Bucureşti.

Evenimentele zilei debutează însă la orele prânzului, la sediul Galeriilor Artmark (Str. C.A. Rosetti, nr. 5), printr-o licitaţie caritabilă cu diferite obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către artişti de seamă ai momentului, sau de familiile unor mari actori, plecaţi prematur dintre noi. Acţiunea se desfăşoară sub genericul „Dăruind vei dobândi”, iar sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului caritabil iniţiat de UNITER – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”.

Continuă audiţiile de teatru radiofonic on-air  pe frecvenţele Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic propunând, începand de astăzi, o serie de producţii inedite realizate în studiourile SRR după scrierile lui Federico Fellini.

Iar lansările editoriale din această după-amiază semnalează iubitorilor de carte apariţia unor lucrări de sinteză, sau monografii dedicate regizorilor de teatru, fie ei români, europeni, sau universali.

Vă reamintim totodată că în spaţiul amenajat lângă Sala Media a Naţionalului bucureştean Clubul FNT vă aşteaptă şi astăzi, între orele 13:00–16:00 şi 21:00–01:00.

Iată programul orar al evenimentelor ce se vor desfăşura în penultima zi a Festivalului Naţional de Teatru:

 

Sâmbătă, 29 octombrie

 

EVENIMENT

12.00 Galeriile Artmark

Dăruind, vei dobândi  –  FNT, un gând de recunoştinţă pentru artişti

Licitaţie de obiecte de artă şi personale, elemente de recuzită din spectacole de marcă oferite de mari artişti ai teatrului românesc, sau de familiile acestora. Sumele obţinute vor fi donate Campaniei Naţionale UNITER – „Artiştii pentru artişti

 

LANSARE DE CARTE

16.00 Librăria Cărtureşti Verona

Regizori contemporani ai teatrului european

de  Maria Delgado şi Dan Rebellato

Editura Tracus Arte

 

17.00 Librăria Cărtureşti Verona

Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini

album de fotografie

Editura Institutului Cultural Român

 

ON AIR. TEATRU RADIOFONIC

14.00 Radio România Cultural

Surpriza, scenariu de Mihai Lungeanu după „În afara programului” de Federico Fellini şi Nicola Manzari

Regia artistică: Mihai Lungeanu

O călătorie ideală / Revistă destul de simpatică de Federico Fellini şi Ruggero Maccari

Regia artistică: Gavriil Pinte

Spectacole produse de: Teatrul Naţional Radiofonic

 

 

SPECTACOLE

18.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio

Un duşman al poporului de Arthur Miller, adaptare după piesa lui Henrik Ibsen

Regia: Claudiu Goga

Decorul: Andu Dumitrescu; Costumele: Lia Dogaru

Produs de: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Durata: 2h 20 min cu pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

 

18.00 Teatrul Odeon, Sala Studio

Kafka.5 vise, după scrieri de Franz Kafka

Scenariul, regia, decorul, coloana sonoră: Dragoş Galgoţiu

Costumele: Lia Manţoc; Coregrafia: Răzvan Mazilu

Produs de: Teatrul Odeon, Bucureşti

Durata: 2h 10 min fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

 

19.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mare

Livada de vişini de A.P.Cehov

Adaptarea şi regia: Lev Dodin

Scenografia: Aleksander Borovsky

Produs de: Teatrul „Maly Drama” Sankt-Petersburg, Rusia

Durata: 3h cu pauză

Spectacol jucat în limba rusă, cu traducere în limbile română şi engleză

 

19.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier

L’Om DAdA

Un spectacol coregrafic de Gigi Căciuleanu,

Produs de: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Spectacolul este realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundaţia Art Production şi cu sprijinul Institutului Cultural Român

Durata: 1h fără pauză

Spectacol de teatru-dans

 

19.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic

La ordin, Fürher! de Brigitte Schwaiger

Regia: Mihai Măniuţiu

Scenografia: Adrian Damian; Costumele: Claudia Castrase; Coregrafia: Andrea Gavriliu

Produs de: Teatrul „Aureliu Manea” Turda

Durata: 1h fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

 

21.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură

Sfârşit de partidă de Samuel Beckett

Regia: Tompa Gábor

Scenografia: Judit Dobre Kóthay

Produs de: Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”

Durata: 1h 40 min fără pauză

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limbile română şi engleză

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.