People vs. Fritz Bauer, în deschiderea Cinepolitica 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/people-vs-fritz-bauer-un-film-despre-condamnarea-celui-de-al-treilea-reich-in-deschiderea-cinepolitica-2016/

Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un thriller istoric de impact, care dramatizează obstacolele pe care le traversează un procuror în procesul de condamnare al unuia dintre marii responsabili ai Holocaustului, va deschide cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu).

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2016

Fritz Bauer este, fară îndoială, unul din eroii uitați ai secolului XX.

Într-o perioadă în care efectele atrocităților Războiului Mondial se simțeau în toate aspectele existenței, un avocat german de origine evreiască pornește o vânătoare pe cont propriu pentru a face drepatate milioanelor de victime ale Holocaustului.

Obiectivul său principal, acela de a-l aduce în fața justiției pe unul dintre arhitecții “soluției finale”, sinistrul Adolf Eichmann, este blocat de un sistem încă infestat de foști naziști. Aceștia, deghizați în reformatori ai statului, îl hărțuiesc pe Bauer, prevalându-se de propriile sale secrete.

O dramă puternică și serioasă, un joc actoricesc impecabil și o linie narativă încărcată de nume, titluri și personaje de mare rezonanță: CIA, Mossad, Serviciul Federal de Informații German, Konrad Adenauer sau Mercedes-Benz. Pentru idealurile sale, Fritz Bauer trăiește într-o imensă presiune, iar viața îi este amenințată în permanență.

Premiul Criticilor Germani de Film și Premiul Publicului la Festivalul de la Locarno arată interesul încă viu și proaspăt pentru un subiect istoric de magnitudine planetară.

Cinepolitica va aduce, în premieră, filme noi, pe teme politice, și va puncta, în cadrul unei dezbateri, unul dintre subiectele fierbinți ale momentului: terorismul. Un astfel de film este Made in France: În interiorul celulei, care prezintă povestea unui franco-algerian ce se infiltrează într-o celulă teroristă jihadistă pentru a strânge informaţii esenţiale direct de la sursă.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai – Yitzhak Rabin, ultima zi – câștigător a două premii la Veneția 2015, face, de asemenea parte din competiţia Cinepolitica.

Războaiele Iugoslave, un subiect revenit în actualitate, cu ocazia condamnării recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebrenica, este punctat în cadrul festivalului prin intermediul filmului regizat de Bakur Bakuradze, Fratele Dejan/ Brat Deyan.

02
/11
/20

Cea de-a 11-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest s-a încheiat aseară. Timp de 10 zile spectatorii s-au putut bucura de proiecțiile outdoor și drive-in dar și de programul online din Orange TV Go unde, pe lângă selecția ‘Best-of’ de filme premiate în anii trecuți la Cannes, spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmele românești din Avanpremierele Toamnei.

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.