„Pescăruşul” de A.P. Cehov,  pe 29 septembrie, la Teatrul Naţional de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/pescarusul-de-a-p-cehov-pe-29-septembrie-la-teatrul-national-de-televiziune/

Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu şi Octavian Cotescu sunt câţiva dintre actorii care, în urmă cu patru decenii, le-au dat viaţă personajelor uneia dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului rus A. P. Cehov – „Pescăruşul”. Spectacolul programat de Casa de Producţie TVR este o montare memorabilă a regretatului regizor Petre Sava Băleanu (adaptarea şi regia artistică) şi va fi difuzat luni, 29 septembrie, de la ora 20.10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|28 septembrie 2014

Universul piesei lui Cehov se construieşte în jurul personajelor Irina Nikolaevna Arkadina – cunoscută şi talentată actriţă, Konstantin Gavrilovici Treplev – fiul acesteia, care încearcă să se afirme ca scriitor şi regizor de teatru în faţa publicului prezent pe moşia unchiului său, Nina Mihailovna Zarecinaia – o tânără dornică să-şi construiască o carieră de actriţă şi Boris Alexeevici Trigorin – cunoscut scriitor, iubitul Irinei.

„E o comedie, sunt trei roluri feminine, şase pentru bărbaţi, patru acte, peisaje (vedere spre un lac), multă conversaţie despre literatură, foarte puţină acţiune, foarte multă iubire” – îşi descria Cehov propria piesă… Încercările lui Konstantin de a crea un alt fel de teatru, criticile mamei lui, ea însăşi „o curiozitate psihologică” şi dorința Ninei de a-l „cuceri” cu talentul ei pe celebrul scriitor Trigorin complică relaţiile între personaje…

Din distribuţia acestui regal teatral din Arhiva de Aur TVR mai fac parte actorii Dan Nuţu, Mihaela Murgu, Cornel Coman, Virgil Ogăşanu, Dan Nasta şi alţii. Traducerea piesei a fost realizată de R. Teculescu, costumele sunt semnate de Dana Iliescu, iar decorurile au fost create de Doina Levinza.
Pescăruşul – de A.P.Cehov, adaptarea şi regia artistică: Petre Sava Băleanu
(Arhiva de Aur – O producție a TVR – 1974)

Traducerea: R. Teculescu. În distribuție: Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Octavian Cotescu, Dan Nuțu, Mihaela Murgu, Cornel Coman, Virgil Ogășanu, Dan Nasta și alții. Operator șef: Edviga Adelman. Sunetul: Tudor Oproiu. Regia de montaj: Marga Nita. Costume: Dana Iliescu. Decor: Doina Levintza. Redactor: Alexandra Orban

Noi producţii de teatru tv, în această toamnă, la Teatrul Naţional de Televiziune

Telespectatorii vor putea urmări în luna octombrie, în premieră la TVR 2, o montare în regia maestrului Yuri Kordonsky după altă piesă celebră a lui Cehov – „Unchiul Vanea” (în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra). Din distribuţia acestui spectacol de televiziune fac parte nume mari ale scenei româneşti, printre care Victor Rebengiuc, Horaţiu Mălăele, Mariana Mihuţ şi Coca Bloos.

„Unchiul Vanea”  este unul dintre titlurile noi pe care Casa de Producţie TVR le-a realizat în această vară în studiourile TVR şi care vor fi difuzate în grila de toamnă a Teatrului Naţional de Televiziune.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.