Peste 130 de filme în competiție pentru Premiile Gopo 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-130-de-filme-in-competitie-pentru-premiile-gopo-2016/

84 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2015 intră în cursa pentru nominalizările celei de-a zecea ediţii a Premiilor Gopo: 17 lungmetraje de ficţiune, 12 lungmetraje documentar şi 55 de scurtmetraje.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2016

Alte peste 50 de producții europene care au rulat pe marile ecrane din România în 2015 concurează la nominalizările categoriei Cel mai bun film european.

Printre filmele eligibile la categoria lungmetraj ficţiune se regăsesc: Aferim! (r. Radu Jude) și De ce eu? (r. Tudor Giurgiu), producțiile românești aflate în fruntea clasametului în ceea ce privește succesul la box-office, Poveste de dragoste (r. Cristina Iacob), Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin Tănase, Comoara (r. Corneliu Porumboiu), București NonStop (r. Dan Chișu).

Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), un film bazat pe o investigație jurnalistică despre traficul citostaticelor care ajung în țara noastră, YouTube Bazaar (r. Dan Chișu), un documentar despre povestea spectaculoasă a primului vlogger autohton, Bahoi, Aliyah DaDa, debutul în regie al producătoarei Oana Giurgiu, un documentar despre istoria evreilor din România, Muntele magic, cel de-al doilea film de animație al regizoarei Anca Damian, sunt doar patru dintre titlurile eligibile la categoria documentar.

Lista filmelor ce concurează pentru Cel mai bun scurtmetraj cuprinde titluri de ficţiune, documentar și animaţie, prezentate în premieră în circuitul festivalier competitiv naţional sau internaţional al anului trecut. Dintre cele 55 de titluri înscrise, menționăm câteva: Ramona (r. Andrei Crețulescu), Black Friday (r. Roxana Stroe), Dispozitiv 0068 (r. Radu Bărbulescu), Dopul scuză mijloacele (r. Mihai Ionescu), Scor Alb (r. Marius Olteanu), Verigheta (r. Gabriel Achim), Vacanță la țară (r. Andrei Tănase), Blue Spring (r. Andreea Borțun), Înapoi la rădăcini (r. Andrei Răuțu), Omulan! (r. Matei Branea).

Nominalizările pentru toate cele 20 de categorii vor fi anunțate la finalul lunii februarie. Vă reamintim că juriul din acest an este compus din următorii 11 profesioniști din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoșeneanu (operator/ profesor universitar – UNATC), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL) și criticii de film: Cristina Corciovescu, Ștefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurențiu Brătan, Ionuț Mareș.

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

15
/05
/15

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, beneficiază de critici elogioase, editorii The Hollywood Reporter afirmând că pelicula "este puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety spune că "este un anti-thriller captivant".

15
/05
/15

Creatorul legendarei francize post-apocaliptice „Mad Max”, genialul George Miller ocupă din nou scaunul regizoral şi aduce, din 15 mai, pe marile ecrane „Mad Max: Drumul Furiei”, o nouă incursiune în universul exploziv al lui Max Rockatansky.

14
/05
/15

 Cinema-Edu a pus trei filme în valiză și în curând pornește prin țară. În lunile mai și iunie, educația cinematografică devine materie de studiu pentru elevii din cinci orașe: Ploiești( 19-20 mai, Club Cinema Twins), Craiova(21-22 mai, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș( 26-27 mai, Cinema Mediensis), Târgu Mureș(28-29 mai, Cinema Arta) și Roman(3-4 iunie, Colegiul Național Roman-Vodă).

14
/05
/15

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de la Cannes a început ieri, pe Coasta de Azur, cu filmul La Tête haute, în regia lui Emmanuelle Bercot. Timp de 12 zile, o selecție a celor mai bune producții noi, majoritatea în premieră mondială, rulează pe ecranele festivalului. Peste 30 dintre ele vor fi aduse pentru prima dată publicului din România, între 23 și 29 octombrie, la cea de-a șasea ediție Les Films de Cannes à Bucarest.

13
/05
/15

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes începe astăzi, cele mai mari staruri din lume fiind aşteptate pe Croazetă, până pe 24 mai. Ediţia din acest an are şi o regulă strictă: pozele selfie sunt interzise pe covorul roşu.

12
/05
/15

 În luna mai, Merci Charity Boutique (MCB) împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #4 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră.

12
/05
/15

Caravana Docuart poposește vineri, 15 mai, la Timișoara. în cadrul StudentFest. Puteți vedea documentare românești în mansarda Facultății de Arte și Design, din strada Oituz nr 4, vineri de la ora 23 și sâmbătă (de Noaptea Muzeelor), de la aceeași oră. Intrarea e liberă.

11
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de teatru și un scenariu scrise de (actorul și dramaturgul) Mimi Brănescu, „Acasă la tata”, debutul în regie al lui Andrei Cohn, se afișează ca o farsă sub care se ascunde o dramă la foc mic despre sentimentul ratării și regretul pierderii tinereții.

11
/05
/15

Cineasta franceză Agnès Varda, supranumită "bunica noului val francez", va primi premiul Palme d'Or onorific la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Premiul îi va fi înmânat în timpul ceremoniei de închidere a prestigiosului eveniment, care are loc anul acesta în perioada 13 - 24 mai.

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.