Peste 40.000 de spectatori la Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-40-000-de-spectatori-la-festivalul-international-shakespeare-de-la-craiova/

Duminică, 29 mai, s-a încheiat cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova. Au fost peste 160 de evenimente în 20 de spaţii indoor şi outdoor.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2022

„WILL = Shakespeare, Voință, Testament – cele trei dimensiuni care au guvernat relegarea drumurilor mai vechi sau mai noi, precum și deschiderea unora total neumblate, într-un loc de joacă cu posibilități nelimitate. L-am regăsit la Craiova pe Marele Will, pe de o parte ca punct comun în dramaturgia universală și reper pentru marii autori de teatru contemporani, iar pe de altă parte ca mijloc de întâlnire și de descoperire pentru cei proaspăt inițiați în lumea teatrului. O ediție de tranzit, ce reunește latura teatrală magistrală cu care am fost obișnuiți încă din 1994 cu deschiderea către experiment, către scene total neconvenționale și către o definire a cuvântului „festival” cu sensul iubirii de viață, o viață împreună, în care Shakespeare și artele prin care îl reprezentăm sunt catalizatorul înțelegerii și sărbătoririi existenței noastre ca umanitate. Marele Bard a reprezentat în cele 11 zile esența experiențelor și interacțiunilor pe care aproape 700 de artiști le-au avut cu cei peste 40.000 de spectatori prezenți fizic în cele peste 20 de spații de desfășurare care au cuprins întreg orașul, dar și cu cei peste 1.400.000 de oameni care au fost alături de noi prin intermediul rețelelor sociale. Nimic nu ar fi fost însă posibil fără minunata echipă a festivalului formată din coordonatori, personal administrativ, tehnicieni și voluntari, totalizând undeva la peste 400 de oameni, și bineînțeles fără ajutorul finanțatorilor și sponsorilor noștri.” Vlad Drăgulescu, director Festivalul Internațional Shakespeare

Fie că a fost vorba despre spectacole de teatru, concerte, proiecții de film sau happening-uri, Shakespeare a cuprins întregul oraș, de la Sala Mare a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii si tineret „Colibri”, Filarmonica Oltenia, Casa de Cultură a Studenților și până la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu, Grădina Botanică. Cartierele, piețele și târgurile Craiovei au intrat în contact cu opera lui Shakespeare grație spectacolelor itinerante prezentate în acest festival. Lansările de carte, conferințele, dezbaterile, comemorările cât și întâlnirile cu marii regizori internaționali au completat în mod organic programul festivalului.

Un alt element de noutate a fost transformarea unei hale industriale construită acum peste 100 de ani în hub cultural, pe toată perioada Festivalului Internațional Shakespeare. La Valleta Towers (Strada Al. Macedonski Nr. 71) a avut loc premiera spectacolului Richard al III-lea în regia lui László Bocsárdi, coproducție a Festivalului Internațional Shakespeare și a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Tot aici au avut loc, în fiecare seară, concerte, spectacole de teatru, spectacole de improvizație. La Valletta Towers au avut loc și petrecerile festivalului, care au adus împreună atât creatorii, echipa festivalului cât și publicul larg.

„Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova a fost, este și va fi mereu un festival despre valori. Despre valorile artei și culturii, despre valorile teatrului ca integrator și exponent al lor, despre valorile prieteniei, comuniunii și păcii”, declara la finalul festivalului Ilarian Ștefănescu.

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.