Peste 500 de artiști catalani defilează la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-500-de-artisti-catalani-defileaza-la-timisoara/

În perioada 8-10 august, peste 500 de artişti din Catalunia, Spania, vor fi la Timişoara, unde participă la APLEC INTERNACIONAL, festival cu caracter itinerant ce se desfăşoară anual într-un oraş din afara Spaniei, cu scopul de a promova cultura şi folclorul catalane.

Un articol de Liliana Matei|4 august 2014

După ce a străbătut orașe precum Paris, Lisabona, Amsterdam, Copenhaga, Manchester, festivalul catalan ajunge în acest an la Timișoara, prin Consulatul Onorific al Spaniei în Timișoara și cu sprijinul financiar al Primăriei Timișoara.

Organizat de Asociația catalană ADIFOLK, festivalul reuneşte artiști renumiți din Catalunia care îşi vor a transforma energia individuală într-o adevărată probă sincronă de spectacol urban stradal.

Pe străzile Timișoarei, alături de reprezentaţii susţinute de grupuri folclorice din România, vor avea loc parade cu giganţi, spectacole cu foc, turnuri umane, adevărate castele ridicate de tineri acrobați, dar mai ales dansul emblematic „la sardana” sau hora catalană, pe muzica tamburinelor şi a instrumentelor de suflat.
„De 27 de ani, Asociaţia «ADIFOLK Barcelona» organizează acest mare festival în diferite oraş ael Europei. El se va afla acum, pentru prima dată, în România. Timişorenii vor avea ocazia să cunoască, în cel mai frumos, puternic şi adevărat chip, cultura tradiţională a Cataluniei, muzica, dansurile şi arta ei”, a declarat consulul onorific al Spaniei la Timișoara, José Miguel Viñals.

Accesul este liber la toate evenimentele.

Program „APLEC INTERNACIONAL”

Vineri, 8 august 2014

Parcul Rozelor
10:00 – Sardanas – hore catalane. Grupurile: „Cobla Jovenívola d’Agramunt ”, „Sol Ixen”, „Sa Palomera” și „Xàldiga”
Iulius Mall
15:00 – 16:30 – Dans cu bastoane și muzică tradițională catalană. Grupurile: „Bastoners de l’Esbart Cabirol de Sils” și „Sacaires de Tarragona”
Platoul din fața stadionului „Dan Păltinișanu”
17:00 – 18:00 – Construcții umane – „Falcons”. Grupul „Falcons de Barcelona”
Platoul din fața Școlii Generale nr. 30, Zona Soarelui
17:00 – 18:00 – Construcții umane – „Falcons”. Grupul „Falcons de Piera”, Piața Victoriei – Str. Mărășești – Str. Alba Iulia
18:00 – 19:00 – Spectacol itinerant. Grupurile: „Colla de Geganters de Cervera” și „Colla de Geganters de Ribes de Freser”
Piața Victoriei
19:00 – 23:00 – Eveniment principal: Spectacolul „Cerul și Marea în Catalonia”
„Arcana Apei” – Grupurile: „Sacaires de Tarragona”, „Grup d’havaneres”, „Boira”, „Esbart Maragall”, „La Cobla Volta el Mon”, „Gegants de l’Agrupació”, „Gegants de Cervera”, „Gegants de Ribes de Freses”, „Gegants de Montblanc” , „Gegants de Roses”, „Falcons de Barcelona”, „Falcons de de Piera”, Ansamblul „Timișul”
„Arcana Aerului” – Grupurile: „Ministrers del Sabre”, „Cobla Volta el Mon, Boira”, „Peregrinii”, „Ansamblul Timișul”, „Bastoners de Sils”, „Gegants de l’Agrupació”, „Nans de Roda i Sil, Xàldiga”, „Sol Ixent” și „Sa Palomera”
Demonstrații de rom flambat
Reprezentație finală – Grupul „Ball de Diables de Mataró”

aplec2

Sâmbătă, 9 august 2014

Piața Victoriei
11:00 – 13:00 – Ateliere de cultură populară catalană și „scrabble”: cursuri de dans „Sardana” – hora catalană, cursuri de „Falcons” – construcții umane, „scrabble” multicultural, poze cu capetele gigant. Grupurile „Gegants i Mulassa de Montblanc”, „Gegants de Ribes”, „Esbart Cabirol” și „Capgrosos dela fundació de la Roda”.
11:00 – 18:00 – Pregătirea elementelor imaginare – Expunerea elementelor de recuzită, giganți etc.
11:30-12:30 – „Sardanas” – hore catalane și construcții umane. Grupurile „Cobla Volta el Mon” și „Falcons de Piera”
Foaierul Sălii „Capitol” – Filarmonica „Banatul Timișoara”
13:00 – Recepția oficială – întâmpinarea de către autoritățile locale a grupurilor participante la festival
Piața Victoriei
17:30 – 19:00 – Paradă. Toate grupurile participante la festival
Traseu: Strada Mărășești, colț cu Gheorghe Dima – Piața Victoriei – Modex – Bulevardul 20 Decembrie 1989 – Bulevardul C.D. Loga – Bulevardul Regele Ferdinand – Piața Regia Maria – Bulevardul Republicii – Piața Victoriei (în fața Operei)
19:00 – 23:00 – Eveniment principal: Spectacolul „Pământul și Focul în Catalonia” „Arcana Pământului” – Grupurile: „Cobla Jovenívola d’Agramunt”, „Sol Ixent” , „Sa Palomera”, „Xàldiga”, „Esbart Cabirol”, „Esbart Maragall”, „Amics dels Gegansts i Mulasseta de Montblanc”, „Falcons de Piera”, „Gegants de Ribes”, „Capgrosos de la Roda”, „Gegants de Roses”, „Falcons de Barcelona”, Ansamblul „Timișul”, „Gegants de Cervera”, „Ball de Diables de Mataró”, „Gegants de l’Agrupació de colles geganteres de Catalunya”.
„Arcana Focului” – Grupurile: „ Ministrers del Sabre”, „Quartet Segle XVIII”, „Dansa Barroca”, „Grup d’Havaneres Boira”, „Peregrinii”, „Diables de Matarío i el Basilisc”.

Duminică, 10 august 2014

Piața Victoriei
11:00 – 13:00 – Ateliere de cultură populară catalană și „scrabble”: cursuri de dans „Sardana” – hora catalană, cursuri de „Falcons” – construcții umane, „scrabble” multicultural, poze cu capetele gigant. Grupurile „Gegants de Cervera”, „Gegants l’Agrupació” și „Diables de Mataró”
11:00 – 18:00 – Pregătirea elementelor imaginare – Expunerea elementelor de recuzită: giganți etc.
11:30 – 12:30 – „Sardanas” – hore catalane și construcții umane. Grupurile „Cobla Jovenivola d’Agramunt” și „Falcons de Barcelona”
Grădina de Vară a Filarmonicii „Banatul Timișoara”
18:00 – 20:00 – Concert de muzică din Catalonia. Grupurile „Volta el Mon” și „Jovenívola d’Agramunt”.
Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul Timișoara
20:00 – 20:45 Parada și fanfara catalană. Cu implicarea tuturor grupurilor muzicale participante
Piața Victoriei
20:45 – 23:00 Eveniment principal: Spectacolul Nebunia Elementelor
Toate grupurile participante la festival.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.