Phoenix 50 de ani: 5 decembrie, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/phoenix-50-de-ani-5-decembrie-la-ateneul-roman/

Există o singură formaţie în lume care a împlinit 50 de ani de carieră, în afară de Rolling Stones. Este din România, se numeşte Phoenix şi, cu toţii, avem onoarea de a fi contemporani cu ea.  Pe 5 decembrie, legendara trupăPhoenix săbătoreşe cinci decenii de existenţă într-un spectacol magistral la Ateneul Român. Înfiinţată în 1962 […]

Un articol de Andrada Văsii|4 decembrie 2012

Există o singură formaţie în lume care a împlinit 50 de ani de carieră, în afară de Rolling Stones. Este din România, se numeşte Phoenix şi, cu toţii, avem onoarea de a fi contemporani cu ea. 

Pe 5 decembrie, legendara trupăPhoenix săbătoreşe cinci decenii de existenţă într-un spectacol magistral la Ateneul Român. Înfiinţată în 1962 sub titulatura “Sfinţii”, Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români şi a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. Antena 3 şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă vă oferă un spectacol-legendă care se va desfăşura sub auspiciile Ateneului Român, simbol al culturii naţionale. Evenimentul este recomandat de Rock FM.

Biletele s-au pus în vânzare prin Eventim: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi online pe www.eventim.ro.

Pentru Phoenix, libertatea de a fi şi de a se exprima a fost de ordin primordial, lucru care s-a adeverit în decursul deceniilor. Din acest motiv, Phoenix este poate singura formaţie românească îndreptăţită să-şi adjudece statutul de legendă rock. Deschizători de drumuri în muzica adresată publicului larg din România celei de-a doua jumatăţi a secolului XX, membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rockului.

În anii 1970, efectele schimbărilor politice din ţară asupra vieţii culturale au dus la destrămarea multor formaţii de gen. Phoenix a fost deasupra vremurilor prin una dintre cele mai neaşteptate evoluţii, dând naştere subgenului rock numit
etno-rock, inspirat din folclorul românesc atutentic.

Documentându-se profund în domeniul datinilor şi obiceiurilor folclorului pre-creştin, au realizat astfel o sinteză între muzica arhaică şi mijoloacele moderne de expresie. Phoenix acoperă în regim de continuitate o plajă de public de patru generaţii. De-a lungul timpului, fanii au perceput, în egală măsură, muzicalitatea şi mesajul spiritual cu aspect protestatar transmis, identificându-se permanent cu simbolul Phoenix.

 

 

Sursa: Jurnalul National

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.