Pirandello & Vlad Mugur, la Teatrul Naţional de Televiziune. Astăzi, la TVR 2, de la ora 20.10
https://www.ziarulmetropolis.ro/pirandello-vlad-mugur-la-teatrul-national-de-televiziune-astazi-la-tvr-2-de-la-ora-20-10/

Teatrul de Naţional de Televiziune îi sărbătoreşte la finalul lunii iunie pe dramaturgul italian Luigi Pirandello (n. 28 iunie 1867 – d. 10 decembrie 1936) şi pe regizorul român Vlad Mugur (n. 22 iunie 1927 – d. 22 iulie 2001).

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2014

Astăzi, de la ora 20.10, la TVR 2 v-a pregătit un regal teatral laureat UNITER, care reuneşte spiritele creative ale celor două mari personalităţi: „Aşa este (dacă vi se pare)”, după piesa omonimă de Luigi Pirandello, un spectacol realizat sub direcţia de scenă a lui Vlad Mugur şi în colaborare cu Teatrul Naţional Craiova (din Arhiva de Aur a Televiziunii Române).

Apariţia unei familii într-un orăşel italian stârneşte curiozitatea concitadinilor. Doamna Frola şi ginerele ei, Domnul Ponza, devin „ţintele” unei interogaţii fără sfârşit.

Cine este misterioasa doamnă Ponza: Lina, fata doamnei Frola, aşa cum chiar doamna Frola declară, sau Giulia, aşa cum încearcă să convingă audienţa, cu disperare, domnul Ponza? Lina trăieşte? Giulia este o iluzie? Cine e nebunul? Care-i adevărul? Pe măsură ce se derulează mărturiile şi se dezvăluie amintirile celor doi, misterul familiei devine însă din ce în ce mai greu de desluşit…

Pirandello

„Aşa este (dacă vi se pare)”

„Aşa este (dacă vi se pare)”, de Luigi Pirandello – distribuţia:

 

Telespectatorii vor putea admira în această dramă pirandelliană interpretarea actorilor Valer Dellakeza (în rol dublu: Lamberto Laudisi şi Domnul Prefect), Magda Mugur (Doamna Frola), Sorin Leoveanu (Domnul Ponza), Gabriela Baciu (Doamna Ponza), Valeriu Dogaru (Consilierul Agazzi), Nataşa Raab (Doamna Amalia), Anca Dinu (Dina), Gabriella Bartalis (Doamna Sirelli), Valentin Mihali (Domnul Sirelli), Iosefina Stoia (Doamna Cini), Angel Rababoc (Doamna Neni), Theodor Marinescu (Servitorul), Constantin Cicort (Comisarul Centuri), Tudorel Petrescu, Marian Politic.

Spectacolul a fost multilaureat UNITER, prima dată pentru stagiunea 1998-1999, când Biroul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) a acordat Premiul Criticii regizorului Vlad Mugur şi scenografilor Helmut Stürmer, Lia Manţoc şi Ilona Jaro Varga pentru valoarea excepţională a acestei producţii, dar şi pentru cea a spectacolului „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni.

Foto cu Pirandello şi „Aşa este (dacă vi se pare)” – TVR

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Nouă povestioare în câte două sau trei personaje (plus un prolog și un epilog de grup), despre căutările, nesiguranțele și ratările iubirii, dar și despre micile ei mari victorii.

31
/05
/17

„Când doi oameni se iubesc, se iubesc şi atât. Este importantă arderea sentimentului, nu timpul sau spaţiul în care se întâmplă.” - Nicu Alifantis. Îndrăgitul muzician, poet şi actor împlinește, astăzi, 63 de ani.

31
/05
/17

De 10 ani vă oferim spectacole și evenimente culturale de cea mai bună calitate. Cultura și toate lucrurile frumoase se pot savura, însă, cel mai bine, atunci când suntem sănătoși. Aflând despre criza de sânge care se acutizează în fiecare an pe perioada verii, ne-am hotărât să susținem această cauză extrem de importantă prin ceea ce facem cel mai bine, adică prin teatru.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

30
/05
/17

Ediţia 2017 a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara TESZT s-a încheiat cu concertul lui Ivo Dimcev, Songs from my shows. A zecea ediţie a festivalului s-a desfăşurat între 21 şi 28 mai şi a prezentat publicului 29 de spectacole din 16 ţări, pe scenele Teatrului Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, la Cercul Militar şi în alte săli.

30
/05
/17

Revenită de la Cannes, unde a participat la gala aniversară de 70 de ani a festivalului, actrița franceză Isabelle Huppert a primit premiul Moliere pentru întreaga carieră cu prilejul decernării prestigioaselor premii ale teatrului francez. "Durează de secole, este unic din vremea grecilor ne reunim și cred că teatrul va dura timp de secole", a declarat Huppert la primirea premiului.

30
/05
/17

Știți tăcerea aceea grea, vibrantă, aproape palpabilă, care te cuprinde la teatru când energia cea mai bună curge pe scenă și de acolo spre tine? Dacă nu știți sentimentul, vă recomand să mergeți cu mai multă deschidere la teatru. Deschiderea asta poate prilejui un gust de neuitat, cel al poveștilor spuse onest, emoționant, puternic.

30
/05
/17

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul și filozoful Iluminismului francez, Voltaire - spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluția din 1789.