„Plastic”, un nou spectacol de teatru la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/plastic-un-nou-spectacol-de-teatru-la-arcub/

Spectacolul de teatru „Plastic” va avea premiera oficială pe 25 martie, la ARCUB, fiind o satiră despre familia modernă.

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2017

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București continuă să aducă publicului producții contemporane, ce mizează pe teme de interes general și social. Astfel, Primăria Municipiului București, prin ARCUB, prezintă un nou spectacol de teatru, Plastic de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor-Cristian Popescu. Premiera oficială va avea loc pe data de 25 martie 2017, cu două reprezentații, de la ora 16:00 și ora 19:30 la Sala Mare din str. Lipscani, nr. 84-90.

Spectacolul, din distribuția căruia fac parte actori cunoscuți, precum Bogdan Dumitrache, Cristina Toma, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Nicoleta Lefter / Ioana Mărcoiu, atinge o temă de actualitate: presiunea pe care o pune societatea pe umerii fiecăruia dintre noi, pentru a fi la modă și acceptat de cei din jur. Plastic spune povestea unui cuplu modern. Un El, medic, dispus să facă orice pentru a căpăta valoare în ochii soției, o Ea, artist, asistentă a unui artist contemporan cunoscut, Serge Haulupa. Dincolo de carierele lor, sunt părinții unui copil aflat la pubertate, care filmează tot ceea ce vede. O familie tipică, ce încearcă să țină pasul cu tendințele secolului al XXI-lea: succesul, acumularea de material, vacanțele luxoase etc. Pentru că nu fac față, decid să angajeze o femeie care să îi ajute cu treburile casnice. Prezența acesteia, care vine dintr-un mediu diferit, generează involuntar situații jenante și scoate la suprafață conflicte tacite. Femeia de serviciu devine confidenta mamei, ajutorul fiului, prietena tatălui și muza lui Haulupa, artistul care pare să guverneze această lume tot mai confuză.

Cu acest text, Marius von Mayenburg dezvoltă temele și procedeele folosite în textele anterioare, aducând în fața publicului noi nuanțe despre existența cotidiană a familiei contemporane înstărite. Regizorul Theodor-Cristian Popescu decupează atent toate temele abordate de autor, dozând eficient impactul fiecărei noi scene asupra publicului. Velica Panduru imaginează un decor minimalist și elegant, cadru perfect pentru sufrageria unei artiste, dar și spațiu de desfășurare pentru un artist contemporan la modă. Muzica semnată de Lucian Ban, pianistul de jazz new yorkez de origine română, punctează fin trecerile personajelor de la o stare la alta, urmărind gradual transformarea unei lumi realiste într-o instalație artistică atipică.

Plastic e o satiră ce trage din toate pozițiile în toate direcțiile. Marius von Mayenburg dezvoltă și amplifică procedeele din Urâtul și Perplex, parcă nevrând să mai rateze nimic. Viața unor oameni bine intenționați din clasa mijlocie, acest acvariu frumos/kitchos pare un tăvălug ce nivelează fără să vrea orice relație ce ar trebui, în teorie, să funcționeze. Căci ei au renunțat la orice raport de forță în familie, în profesie, în artă., spune Theodor-Cristian Popescu, regizorul spectacolului.

Pe 25 martie 2017, de la orele 16:00 și 19:30, vă așteptăm la ARCUB, pentru premiera oficială a spectacolului Plastic de Marius von Mayenburg, un spectacol despre presiunile sociale care dezvoltă conflicte în familia modernă.

PLASTIC

de Marius von Mayenburg

traducerea Elise Wilk

Distribuția: Bogdan Dumitrache, Cristina Toma, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Nicoleta Lefter / Ioana Mărcoiu*

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Scenografia: Velica Panduru

Muzica: Lucian Ban

Light-design: Alexandros Raptis

Video și graphic design: Ioana Bodale

Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Spectacol recomandat persoanelor peste 14 ani.

Pe 25 martie, personajul Jessica este interpretat de la ora 16:00 de către Ioana Mărcoiu, iar de la ora 19:30 de către Nicoleta Lefter.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ și http://bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.

Prețuri: 35 lei (Categoria I) și 25 lei (Categoria II).

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.