Portugalia, comedia unei utopii, la Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/portugalia-comedia-unei-utopii-la-nottara/

Din decembrie, la Nottara, încep reprezentaţiile cu Portugalia de Zoltán Egressy, un text de succes al dramaturgiei contemporane maghiare, în regia lui Victor Ioan Frunză.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2014

O comedie despre cum să-ți pui în ordine visele, ca să-ți poți trăi viața. Portugalia este comedia unei utopii, din imediata contemporaneitate, marcate de duhul exodului sau al violenţei. Este povestea care ne arată că fericirea e în altă parte.

Portugalia lui Victor Ioan Frunză este un exemplu strălucit de teatru popular, cu actori formidabili: Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminița Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac.

Un bar de țară, din Irgács, localitate inexistentă dintr-o Ungarie universalizată. Un spațiu de niciunde, în care timpul stă în loc și în care niciodată nu se întâmplă nimic, cu oameni rămași pentru totdeauna încâlciți în propriile vise, o lume în care kitsch-ul capătă accente de o dureroasă duioșie tragi-comică.

Oameni fără nume, care se ascund în spatele unor porecle, deportați la o margine de univers, veșnic tânjind către altceva, dar incapabili să se desprindă din ei înșiși. E o gingașie infinită în modul în care Victor Ioan Frunză și Adriana Grand au construit barul din Irgács.

Un Christ de tablă, colorat, agățat pe perete, un televizor lăsat deschis la o telenovelă, pahare ieftine și sifoane dintr-o lume care se stinge, mese improvizate din deșeuri și-un aragaz vechi. O mică dramă urmează să se întâmple în târgul de la capătul lumii.

Un băiat iubea o fată, iar fata visa la un Făt-Frumos de la oraș. Și într-o zi Făt-Frumos apare ca printr-o minune în Irgács, fără cal alb și evadat dintr-o căsnicie nefericită, direct de la Budapesta, și se îndrăgosteşte de ea; dar minunea ține trei zile.

Între timp, la același bar destinele se leagă și se dezleagă, se pune la cale un omor, un tânăr nefericit, cu suflet dostoievskian, se pregătește de-o

Cristina Florea si Catrinel Dumitrescu, în Portugalia

Cristina Florea si Catrinel Dumitrescu, în Portugalia

eternitate să-și părăsească soția alcoolică, dar se întoarce la ea a doua zi, un preot, trist și puțin ratat, predică despre frica de Dumnezeu și despre moarte.

Și fiecare visează la Portugalia lui. Un tărâm din poveşti, unde marea se întâlnește cu cerul. Portugalia e aici Moscova lui Cehov.

Lucrat cu o precizie de bijutier, spectacolul dezvăluie o excelentă trupă de actori. Iar marele merit al lui Victor Ioan Frunză este că a rămas unul dintre puținii regizori care așează frumos imaginea și muzica peste cuvânt, construind în permanenţă un echilibru în scenă. Îi învață pe actori să spună povestea și își conduce publicul în zone surprinzătoare.

Din decembrie, drumul spre Portugalia trece pe la Nottara

Teatrul Nottara. PORTUGALIA (Portugál) de Zoltán Egressy.

În românește de Csürös Reka.

În distribuție: Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminița Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac. Scenografia: Adriana Grand.

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză.

Foto: Portugalia – Adriana Grand

09
/12
/15

Spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, se va juca la Teatrul Metropolis pe 10 decembrie, la ora 19.00. O montare despre care regizorul spunea că, în această nouă variantă de scenă, „este spectacolul unei alte lumi, o lume a secolului nostru”, „Visul unei nopţi de vară” reinterpretează textul lui Shakespeare eliberându-l de clişeele cunoscute.

09
/12
/15

Unul dintre cei mai proeminenți artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România în mai 2016, cu un nou album, “Souvenance”. Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul.

09
/12
/15

Vă este dor de mirosul de cozonac din casa bunicii, de colindatul cu steaua și de obiceiurile și tradițiile din satul românesc? Lumea plină de farmec a Crăciunului tradițional, cu datinile și colindele strămoșești, este adusă la București prin concertul extraordinar „ÎNCEPEM A COLINDA”, prezentat duminică, 13 decembrie (17.00), la Sala Radio de numeroase ansambluri din întreaga țară și de soliști importanți ai scenei folclorice românești.

09
/12
/15

„Cu adevărat unic, fabulos şi acid”, romanul scriitorului și muzicianului american de origine iraniană Ali Eskandarian, Anii de aur, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”. Anii de aur a apărut în Statele Unite după moartea tragică a autorului şi a cunoscut un succes instantaneu.

08
/12
/15

Actorii Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc, regizorul Stere Gulea şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile au vorbit luni seară, la Teatrul Act, despre „Moromeţii”, celebrul film ai cărui autori principali au fost, despre o posibilă continuare şi despre starea actuală a cinematografiei române.

08
/12
/15

Pufosul oraş Bulgăreşti se pregăteşte de sărbătoare şi, în fiecare casă, bulgăraşii servesc turtă dulce la masă. Vine Crăciunul şi parfumul de ciocolată caldă se simte la fiecare pas. Dar e cineva care se ţine de nas. N-are brad, steluţe sau beteală, nu ştie colinde şi nici artificii nu aprinde! E Sticluş Căpcăunul şi e aproape-aproape să strice Crăciunul!

08
/12
/15

Doi artişti români care au stârnit aprecierea deopotrivă a publicului român, cât şi a celui de peste hotare – dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi pianistul HORIA MIHAIL – se întâlnesc pe scena Sălii Radio, vineri, 11 decembrie (19.00), într-un eveniment în care iubitorii muzicii pot asculta și unul dintre emoționantele concerte semnate de compozitorul rus Serghei Rachmaninov, considerat ultimul mare compozitor romantic.

08
/12
/15

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

08
/12
/15

“Ce va fi pe mai departe e, pur şi simplu, voia lui Dumnezeu şi, deci, destin personal. Am filmat inclusiv emisiunile din 30 şi 31 decembrie 2015 şi mă amuz cu tandreţe la gândul că ultima înregistrare are ca subiect o enciclopedie universală a vinului, ca semn de împărtăşire întru bucurie şi nădejde. Cu tot sufletul al domniilor voastre, Dan C.” - Dan C. Mihăilescu a anunţat, pe site-ul său, "decesul" emisiunii "Omul care aduce cartea", pe care a prezentat-o timp de 16 ani, la Pro TV.

07
/12
/15

Am văzut la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, lângă Templul Coral din București, într-o seară de noiembrie spectacolul “Cea mai puternică”, un spectacol-laborator condus de Antoaneta Cojocaru, pe un text de August Strindberg (1849-1912), cel mai faimos dramaturg suedez.