Porumboiu, fotbal, casete video, glumiţe şi Şostakovici
https://www.ziarulmetropolis.ro/porumboiu-fotbal-casete-video-glumite-si-sostakovici/

„Al doilea joc”, cel mai recent lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, a fost proiectat în secţiunea necompetiţională Forum. Este un „tip de document”, „un meci de fotbal care devine cumva un film”, a spus cineastul despre pelicula sa.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2014

„Al doilea joc”, cel mai recent lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, a fost proiectat în secţiunea necompetiţională Forum. Este un „tip de document”, „un meci de fotbal care devine cumva un film”, a spus cineastul despre pelicula sa.

Alături de tatăl său, Adrian Porumboiu, care a fost arbitru de fotbal în timpul regimului Ceauşescu, regizorul comentează înregistrarea pe casetă video a unui meci dintre echipele Dinamo şi Steaua, noteză Mediafax.

Porumboiu

Meciul se desfăşura în 1988. Pe măsură ce meciul se desfăşoară şi riscă să fie oprit din cauza ninsorii, spectatorul începe să-şi pună întrebări despre modul în care un arbitru imparţial a putut să supravieţuiască într-un stat cu un partid unic.

Titlul ales pentru acest film – „Al doilea joc” – are o strânsă legătură cu ninsoarea abundentă, din cauza acesteia, „meciul parcă prelungindu-se în afara terenului”.

„La un moment dat, tata avea ca sonerie la telefon «Al doilea vals» de Şostakovici şi mă gândeam, la un moment dat, chiar să fie la final, pentru că, la un moment dat, meciul arată sau devine un pic absurd, parcă nu mai înţelegi nici regulile, toată zăpada nu mai delimitează terenul şi parcă meciul se prelungeşte şi în afara lui şi cumva de aici prima intenţie şi după aceea am spus că ar fi mai propriu «Al doilea joc»”, a declarat acesta.

Porumboiu

„Un joc normal, care devine mai mult şi ceva secundar care devine principal. (…) Este un meci de fotbal care devine cumva un film”, a mai spus acesta.

Caseta video pe care este înregistrat meciul dintre Dinamo şi Steaua şi care este folosită pentru film nu are sonor, astfel încât lungmetrajul regizat de Corneliu Porumboiu nu are parte de atmosfera creată în tribune de suporterii celor două echipe.

Chiar şi aşa, imaginea stadionului plin de zăpadă şi tinerii jucători de atunci – Lupu, Lupescu, Mateuţ, Cămătaru, Lung, D. Petrescu, Hagi, Lăcătuş şi Piţurcă – ajută la depăşirea momentelor „goale”.

Porumboiu

În ceea ce priveşte distribuirea filmului în România, Corneliu Porumboiu a spus că acesta ar merge promovat „în zone experimentale”.

„E un proiect atipic, e un tip de film care merge în zone experimentale şi de aceea m-am gândit la un alt tip de distribuţie, poate în zona alternativă. Cinema-ul de autor cred că este consumat în general de femei şi un film despre fotbal nu prea are şanse”, a spus acesta – informează Mediafax.

Filmul a fost bine primit şi de jurnaliştii participanţi la Festivalul de la Berlin, la vizionarea pentru presă sala fiind plină, iar replicile amuzante dintre seniorul Porumboiu şi junior au stârnit râsete în rândul acestora.

Porumboiu

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin are loc în perioada 6 – 16 februarie.

Footo cu Porumboiu şi Dinamo Steaua – Cinemagia, wikipedia

09
/01
/18

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou titlu al regizorului american Alexander Payne, „Downsizing” are o extravagantă și lăudabil de curajoasă premisă SF, tratată antispectacular. Rezultă un film cu destule momente vizuale reușite, dar cu o miză mică, pe măsura protagoniștilor mini-oameni.

09
/01
/18

Peter O'Toole, Jacqueline Bisset, Peter Strauss, John Travolta, Vince Vaughn sau Sharon Stone sunt doar câţiva dintre marii actori pe care cinefilii îi pot vedea în ianuarie, la TVR 2, în filme difuzate de luni până joi, de la ora 20.10.

08
/01
/18

Filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ şi miniseria „Big Little Lies“ sunt marii câştigători ai galei Globurile de Aur 2018, care a avut loc duminică seară în Los Angeles. „The Post“, filmul lui Steven Spielberg, cu Meryl Streep şi Tom Hanks în distribuție - producție nominalizată la șase categorii -  a fost perdantul galei, necâștigând nicun trofeu.

30
/12
/17

SPECIAL Cinema-ul de autor nu a murit, aşa cum îl deplâng cinefilii nostalgici. Se fac în fiecare an multe filme foarte bune – o arată şi topul celor mai reuşite titluri de ficţiune văzute în 2017. Poate că se găsesc mai greu, dar ele există şi aşteaptă să fie descoperite.

20
/12
/17

Cea de-a 18-a ediție a Cineclubului FILM, și ultima din acest an, vă invită la proiecția unui film notabil în istoria cinematografiei românești, UN OM ÎN LODEN, România, 1979, 85 min., color, versiune originală, 35mm. Film distins cu Premiul „Opera Prima” al Asociaţiei Cineaştilor din România, din distibutia căruia fac parte: Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Diplan, Draga Olteanu-Matei, George Constantin, Tănase Cazimir, Florina Luican.

18
/12
/17

Cinefilii pot începe deja să lucreze la lista cu filme musai-de-văzut la TIFF 2018. Ediția cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 25 mai și 3 iunie, la Cluj. Primele zece titluri confirmate vin de la festivalurile de film de la Veneția și San Sebastian.

17
/12
/17

Cinefilii pot vedea zilele acestea, la cinematograf, cel mai recent film al lui Michel Hazanavicius (câștigător al Premiului Oscar):  REDUTABIL / Redoutable, o comedie despre dragoste, cinema și revoluție, un episod din viața lui Jean-Luc Godard.

15
/12
/17

Comedia regizată de Iura Luncaşu a devenit odată cu lansarea sa pe marile ecrane filmul românesc cu cel mai bun debut cinematografic de anul acesta, veniturile în valoare de 342.452 lei fiind cifrele care i-au asigurat lungmetrajului ,,Ghinionistul” recordul de încasări la box office-ul autohton.

15
/12
/17

Realizatoarea şi prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey va fi recompensată cu Cecil B. DeMille Award la cea de-a 75-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur. În fiecare an, laureatul acestei distincţii prestigioase este ales de comitetul director al Asociaţiei presei străine de la Hollywood. Personalităţile premiate trebuie să fi avut "un impact incredibil asupra industriei de divertisment".

15
/12
/17

Pelicule din Suedia, Ungaria, Rusia și Chile se află pe lista scurtă a Academiei de Film Americane pentru o nominalizare la Oscar 2018 la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”. Printre acestea se numără „The Square”, premiat anul acesta cu Palme d'Or, „On Body and Soul”, recompensat cu Ursul de Aur, aclamatul „Loveless”, premiat de juriul Festivalului de la Cannes, şi „Una mujer fantástica”, premiat pentru scenariu la Berlinala 2017.