„Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, în deschiderea programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-acelor-oameni-care-intr-o-seara-s-au-adunat-in-jurul-unei-mese-in-deschiderea-programului-cultural-timisoara-2023-capitala-europeana-a-culturii/

Deschiderea Capitalei Europene a Culturii – Timişoara 2023 este marcată cu o reprezentaţie de gală a spectacolului „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, pe textul şi în regia lui Radu Iacoban. Spectacolul este programat duminică, 19 februarie 2023, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2023

Cultura, Educația, Arta, Teatrul sunt opțiunile de viață care împing umanitatea înainte. Este o alegere pe care o face fiecare dintre noi, dar pe care o poate, și ar trebui să o facă societatea, în ansamblul ei.

Timișoara a ales să facă acest pas spre un viitor ancorat în sistemul de valori al culturii, al civilizației: în vara anului 2011, „niște oameni s-au adunat în jurul unei mese”, la invitația Teatrului Național, și, trecând peste orice diferențe de opinie, peste orice idiosincrazii, au hotărât împreună ca orașul să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană. Era un obiectiv generos, vizionar care, în următorul deceniu, a construit în jurul său o familie, în toată complexitatea acestei noțiuni.

Zece ani mai târziu, în plină pandemie, dar cu visul Capitalei Europene a Culturii intact, publicul Teatrului Național din Timișoara avea prima sa întâlnire față în față cu Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese de Radu Iacoban, spectacol creat în exact acest context, în interiorul traseului Vocile orașului, parte din programul cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Povestea acelor oameni… este o povestea unei familii de oriunde, de lângă noi, care, însă, reflectă multe din frământările oricărei comunități. Comunicarea – fie ea verbală sau non-verbală – stă la baza evoluției, a dezvoltării, iar spectacolul urmează, așa cum afirma și autorul său, un proces de improvizație în care dialogul sincer cu propriile dorințe, emoții, frici și speranțe reprezintă pilonul principal.

Acest spectacol extraordinar aduce pe scena Teatrului Național o distribuție de excepție – Claudia Ieremia, Ion Rizea, Romeo Ioan, Andrei Chifu, Flavia Giurgiu, Alina Ilea și Matei Chioariu, pentru rolul din acest spectacol, actorului Ion Rizea fiindu-i decernat premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Biletele pot fi achiziționate on-line pe www.tntm.ro și la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 – 19, tel. 0256 201 117.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.