„Povești din București în Benzi Desenate” continuă până pe 10 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-din-bucuresti-in-benzi-desenate-continua-pana-pe-10-august/

Expoziţia „Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”  va rămâne deschisă publicului până la data de 10 august 2014, la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu) , Bd. Ion  C. Brătianu nr 2.

Un articol de Judy Florescu|14 iulie 2014

Craii de Curte Veche, Miţa Biciclista, Ioniţă Tunsul, personajele lui Caragiale împreună cu Vlady, Pisica Pătrată şi Bucureştenii secolului 21, ajung la Palatul Suţu! Artiştii Puiu Manu, Şerban Andreescu, Mihai Ionuţ Grăjdeanu, Alin Teodor Ivan, Alexandru Ciubotariu şi Octav Ungureanu îşi prezintă personajele şi poveştile lor din Bucureşti, în cadrul Salonului BD.

Despre inițiativa unui astfel de proiect, dar și despre benzile desenate mai mult ca o aducere aminte a copilăriei, ne povestesc trei persoane implicate în procesul de creație și organizare a expoziției Povești din București în Benzi Desenate.

Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București: „Salonul BD este primul proiect de acest gen care intră într-un muzeu. Este dăruit Bucureștiului și vieții urbane în general, dar artiștii sunt din toată țara. A fost dorința unui grup mai restrâns de a aduce ceva nou în zona muzeală, pentru că banda desenată este o artă liberală, foarte apreciată în orașele cu vechime mare în spate și mai ales în orașele care au o viteză foarte puternică în a se tehnologiza cu fiecare generație.  Mă refer aici la orașe din Extremul Orient, la orașe japoneze, de pildă, sau la orașe occidentale din zona Țărilor de Jos.

Drept urmare am descoperit cu mare bucurie că există un sincron în artă, între ceea ce se întâmplă în România și orașele amintite, prin benzile desenate. Autorii care sunt prezenți aici în salon sunt apreciați în străinătate, sunt publicați și cultivați acolo.

Bucureștenii pot descoperi o parte reflexivă a unei copilării pe care probabil au uitat-o, iar dincolo de această introducere cu siguranță vor avea și bucuria de a vedea povești noi, pentru că sunt niște grafice care aruncă o imagine asupra prognozei, cum ar putea fi un oraș al viitorului, al concretului.

Sunt câteva lucrări expuse aici despre comportamente nișate ale unei generații nu confuzate și nici în derivă, care într-un oarecare fel încearcă să se revolte prin accesorii completate de comportament, iar benzile desenate cultivă și arată și această situație.”

Mihai Grăjdeanu, artist grafic: „De mic, prin benzile desenate am transpus povești pe care le vedeam în filme, iar din 2007 am avut prima colaborare profesionistă în acest sens. Am nouă tablouri în expoziția Salonul de benzi desenate, dintre care La țigănci de Mircea Eliade, o nuvelă care mie mi-a plăcut foarte mult în școală, pe care am adaptat-o la bandă desenată, legenda Miței Biciclista, și Craii de Curtea de Veche, o poveste despre străzile Bucureștiului de odinioară.”

Mădălina Corina Diaconu, co-organizator al expoziției „Povești  din București în Benzi Desenate”: „Un salon de benzi desenate nu s-a mai făcut într-un palat (Palatul Suțu.) Ce se poate povesti mai frumos într-un oraș decât misterele sale? Iată că am găsit șase artiști fiecare cu poveștile lui, fiecare cu interpretările lui, unele sunt incredible, unele ne surprind, iar pentru cei care vor veni, vor vedea un București al anilor 1800, 1900, 2000 și chiar 2050. Iubesc benzile desenate, iubesc artiștii români, iubesc poveștile românești, pe care cred că e timpul ca toată lumea să le cunoască.”

Foto: Gabriel Boholț

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.