Pozitia copilului, în competiţie la Festivalul de Film de la Namur
https://www.ziarulmetropolis.ro/pozitia-copilului-in-competitie-la-festivalul-de-film-de-la-namur/

Pozitia copilului, de Călin Netzer, Domestic, de Adrian Sitaru, şi Lupu, de Bogdan Mustaţă, se numără printre producţiile româneşti incluse în competiţia oficială a Festivalului Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, Belgia.

Un articol de Andrada Văsii|28 septembrie 2013

Pozitia copilului, de Călin Netzer, Domestic, de Adrian Sitaru, şi Lupu, de Bogdan Mustaţă, se numără printre producţiile româneşti incluse în competiţia oficială a Festivalului Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, Belgia.

Aproape 150 de pelicule, printre care  şi Pozitia Copilului, vor fi proiectate la cea de-a 28-a ediţie a Festival International du Film Francophone de Namur, care se va desfăşura în perioada 27 septembrie – 4 octombrie.

Astfel, lungmetrajele Pozitia copilului, de Călin Netzer, şi Domestic, de Adrian Sitaru, au fost incluse în competiţia internaţională, în timp ce Lupu, de Bogdan Mustaţă, concurează în secţiunea dedicată debutului în lungmetraj.

Pozitia copilului – concurent în competiţie

Lungmetrajul Pozitia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin anul acesta. Pozitia Copilului a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

Cel mai recent film al regizorului Adrian Sitaru, comedia dulce-amăruie Domestic, concurează alături de Pozitia Copilului. Filmul este o poveste despre oamenii care mănâncă animalele pe care le iubesc şi animalele care iubesc oamenii necondiţionat. Un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel trec prin viaţa personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Cu un imaginar minunat, dar şi dureros de real, Domestic este povestea copiilor, adulţilor şi animalelor care convieţuiesc sperând la o viaţă mai bună.

Citiţi şi: BREAKING NEWS „Pozitia copilului” a câștigat premiul criticii internaționale la Festivalul de la Berlin

Debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mustaţă, Lupu, concurează alături de Domestic şi Pozitia Copilului. Filmul arată ce se poate întâmpla în mintea unui adolescent de 16 ani când se îndrăgosteşte pentru prima dată. Lupu trăieşte cea mai stranie vară din viaţa sa. Mama lui are un nou iubit, fata care se lipeşte de el pe holurile întunecate ale blocului este posibil să nu existe, iar tatăl mort îi cere ajutorul din camera alăturată.

Pozitia Copilului

Bogdan Dumitrache, în rolul lui Barbu din Pozitia Copilului

La Festivalul Filmului Francofon de la Namur, alături de Pozitia Copilului, în competiţia dedicată scurtmetrajelor au fost incluse şi peliculele româneşti „Claudiu şi crapii“, de Andrei Tănase (România/ Germania), dar şi „Plimbare“, de Mihaela Popescu.

De asemenea, în secţiunea Regards du présent vor fi proiectate scurtmetrajele „12 minutes“, de Nicolae Constantin Tănase, şi „O umbră de nor“, de Radu Jude.

Scurtmetrajul „O umbră de nor“ a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2013, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. Filmul spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care, într-o zi toridă de vară, este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune, notează Mediafax.

Tot la Namur, în competiţia dedicată clipurilor video au fost incluse „Dance Your Way Out“, de Ion Puican, şi „Dreamers“, de Mihnea Popescu şi Keorges Gaplan.

Info:

Anul trecut, lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră“, de Radu Jude, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Namur (FIFF), obţinând premiul Bayard d’Or, acordat celei mai bune pelicule francofone, dar şi trofeul pentru cel mai bun actor (Şerban Pavlu).

Foto credit: Cos Aelenei, Pozitia Copilului

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.