Premieră la Teatrul Evreiesc de Stat – „Karpilevski“, de Jacob Weitzner
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-la-teatrul-evreiesc-de-stat-karpilevski-de-jacob-weitzner/

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă în premieră spectacolul KARPILEVSKI, de Jacob Weitzner, duminică, 20 decembrie, ora 21.00, la Teatrul de Artă.

Un articol de Liliana Matei|19 decembrie 2015

Karpilevski are conţinut profund evreiesc declara dramaturgul Jacob Weitzner. Personalitate a teatrului evreiesc contemporan, consultant literar al Teatrul Evreiesc din Varşovia, profesor de literatură idiş la Open University şi de literatură ebraică la Universitatea din Tel Aviv, este considerat un fenomen unic, ducând mai departe tradiţia teatrului evreiesc. Weitzner combină umorul şi patosul vieţii evreieşti, în timp ce exprimă drama existenţei secolului XXI.

Aventurile unui dramaturg devin material excelent pentru farsă. KARPILEVSKI este o farsă despre un mărunt politician evreu, poet de mâna a treia care moare în braţele unei prostituate. Îngerul Gabriel şi Satana îl apără şi îl persecută postum. Pentru a-i rezolva cazul, Dumnezeu îl înzestrează pe Abraham Karpilevski cu talent şi-l trimite înapoi pe pământ să scrie o piesă şi să o monteze pe Broadway. Rezultă o privire satirică asupra politicii, culturii şi teatrului contemporan.

Procesul lui Karpilevski pe pământ valorifică o piesă bine scrisă, inteligentă, cu ecouri filosofice şi politice şi demonstrează calităţile actorilor Teatrului Evreiesc de Stat, sub conducerea regizorală a lui Ştefan Iordănescu.

Biletele pentru acest spectacol pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului (bvd. Mircea Vodă, nr. 24) sau online, din rețeaua Eventim.

INFO

Regia: Ştefan Iordănescu
Scenografia: Dorotheea Iordănescu
Muzica: Ildiko Fogarassy
Lightdesign-ul: Lucian Moga
Coregrafia: Lorette Enache
În distribuţie: Mircea Dragoman, Andrei Finți, Roxana Guttman, Monia Pricopi, Anka Levana, Marius Călugărița, Natalie Ester, Mircea Drîmbăreanu, Mihai Prejban, Cătălin Stelian, Viorel Manole, Cristina Cîrcei

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.