Premieră, la Teatrul Național Timișoara: „Maria din Magdala” de Ion Jurca Rovina
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-la-teatrul-national-timisoara-maria-din-magdala-de-ion-jurca-rovina/

Vineri, 3 februarie, ora 19, la Studio UȚU al Teatrului Naţional are loc premiera spectacolului „Maria din Magdala” de Ion Jurca Rovina.

Un articol de Ziarul Metropolis|1 februarie 2023

Spectacolul este, așa cum îl denumește însuși autorul, o viziune teatrală asupra unui personaj întrupat din numeroasele, diferitele, contradictoriile interpretări pe care i le-a dat umanitatea de-a lungul timpului Mariei Magdalena, discipolă a Mântuitorului, ființă capabilă de dragostea absolută.

Roberta Popa, actriță a Teatrului Național care are în palmares o serie de spectacole de actor, continuă în acest spectacol explorarea diferitelor fețe ale iubirii, cercetare începută cu câțiva ani înainte printr-un one woman show axat pe personalitatea lui Mata Hari.

Ion Jurca Rovina este cunoscut în egală măsură ca prozator, poet și dramaturg, cât și ca ziarist, fiind un nume legat indisolubil de viața literară a Timișoarei. S-a impus cu precădere în spațiul criticii de teatru, însă dramaturgia românească numără în „bagajul” său numeroase piese de teatru semnate de Ion Jurca Rovina, dintre care amintim doar câteva: „Piscina”, „Fiii vameșului”, „Eșarfa Isadorei”, aceasta din urmă fiind montată la Teatrul Național din Timișoara cu titlul „Nopți cu Isadora”.

Conceput de actrița Roberta Popa, spectacolul este realizat împreună cu o echipă de creație alcătuită din Dorothea Iordănescu (scenografia), Arc Gotic (muzica), Costinel Asproiu (light design) și Ștefan Iordănescu (coordonator). Universul vizual al spectacolului are la bază creațiile artistului Gheorghe Fikl.

Biletele s-au pus în vânzare pe www.tntm.ro și la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschis între orele 11 – 19, tel. 0256 201 117.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.