Premierele celor mai importanţi regizori de teatru, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/premierele-celor-mai-importanti-regizori-de-teatru-in-cadrul-intalnirilor-internationale-de-la-cluj/

Aseară s-a încheiat cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, dedicate anul acesta reputatului teatrolog George Banu. Organizat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi de Ministerul Culturii, evenimentul a cuprins spectacole de teatru semnate de Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Gábor Tompa, proiecţii de filme, expoziţii şi dezbateri.

Un articol de Adina Scorţescu|7 octombrie 2013

Aseară s-a încheiat cea de-a treia ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, dedicate anul acesta reputatului teatrolog George Banu. Organizat de Teatrul Național Cluj-Napoca și de Ministerul Culturii, evenimentul a cuprins spectacole de teatru semnate de Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija, Gábor Tompa, proiecții de filme, expoziții și dezbateri.

Deschiderea oficială s-a făcut cu premiera spectacolului „Ce nemaipomenită aiureală!”, de Eugen Ionescu, în regia lui Siviu Purcărete. O poveste despre singurătate, în care personajul principal (jucat de Cornel Răileanu), care se numește „Personajul”, se confruntă cu aparițiile unor oameni cu identitate incertă. Muzica e semnată de Vasile Şirli, iar scenografia de Dragoș Buhagiar.

Scenă din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală! de Silviu Purcărete

Scenă din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală! de Silviu Purcărete

Vineri seară, la Teatrul Maghiar de Stat, a avut loc premiera spectacolului „Plugarul și moartea” de Johannes von Tepl, în regia lui Mihai Măniuțiu. Iar sâmbătă, Teatrul Național Cluj a prezentat „Trilogia Aureliu Manea” (Penelopa rămâne îngândurată, Repetiția de teatru, Zâna de la răsărit), în regia lui Gábor Tompa. Aureliu Manea (născut în 1945) este considerat unul dintre cei mai talentați regizori ai generației sale. Din motive de sănătate, s-a retras din activitate la începutul anilor ’90.

„Scrieri fără vârstă, care vin de undeva de departe, din atemporal. Și totuși ne impresionează nu prin neobișnuitul lor, ci prin directețea lor zguduitoare”, spune András Visky, dramaturgul spectacolului, despre textele lui Manea.

Întâlnirile Internaționale de la Cluj s-au încheiat cu premiera spectacolului „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.

Scenă din spectacolul Sânziana și Pepelea, regia Alexandru Dabija

Scenă din spectacolul Sânziana și Pepelea, regia Alexandru Dabija

Textul declamat (pe moldovenește) și cântat (pe muzică de Ada Milea) este o explozie de bucurie și o dovadă a energiei și talentului trupei de actori tineri ai Naționalului clujean. Un spectacol cu zâne și babe, zmei și împărați, la care s-a venit cu copiii și s-a râs cu poftă.

Concluzia? La Cluj se face teatru bun. Iar, de câțiva ani buni, „drumurile nu se mai măsoară de la București la Cluj”, după cum spunea acum câteva zile Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj.

Foto: Nicu Cherciu



31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.