Premiile Gopo 2021: peste 80 de producții în competiția pentru nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2021-peste-80-de-productii-in-competitia-pentru-nominalizari/

87 de filme româneşti, lansate în cinematografe, festivaluri naţionale şi internaţionale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în faţa publicului şi a industriei realizările cinematografiei româneşti.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2021

16 lungmetraje se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizările categoriei „Cel mai bun film”, dintre care opt lungmetraje de ficțiune, printre care se numără „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude), „5 minute” (r. Dan Chișu), „Dragoste 2. America” (r. Florin Șerban), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic), „Urma” (r. Dorian Boguță) sau „Miami Bici” (r. Jesus del Cerro), și opt lungmetraje documentare, din care menționăm titluri precum „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Acasă” (r .Radu Ciorniciuc), „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu și Helena Maksyom).

„Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „1989. Jurnalul unei revoluții” (r. Carmen Lidia Vidu), „30 de ani și 15 minute” (r. Ștefan Mandachi), „Oameni cu rotile” (r. Cornel Mihalache) și „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) sunt doar o parte dintre cele 12 producții înscrise la categoria documentar.

La categoria de scurtmetraj au fost înscrise 67 de titluri, dintre care „01.05.2020” (Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe, Andrei Butică), „Basmofilia” (r. Tudor Jurgiu), „Bucureștiul văzut de sus” (r. Andrei Răuțu), „Călătorii reciclate” (r. Alexandru Solomon), „Cântec de leagăn” (r. Paul Mureșan), „Iepurele și pisica” (Ruxandra Ghițescu), „În noapte” (r. Ana Pasti), „Jurnalul meu de România” (r. Carmen Lidia Vidu), „Kaimos” (r. Sarra Tsorakidis), „Laila” (r. Raya Al Souliman), „Luna mea” (r. Claudiu Mitcu), „Mă uit înapoi și dispare” (r. Teona Galgoțiu), „Sașa și Petre” (r. Luca Istodor), „The Days” (r. Andrei Crețulescu), „Totul pentru Riana” (r. Mihai Gavril Dragolea), „Trecea un prinț călare” (r. Cristina Groșan), „Zimnicea” (r. Bogdan Naumovici).

Lista filmelor care intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo 2021 poate fi accesată aici: https://bit.ly/2Qcycwo

Juriul de preselecție, care va stabili nominalizările pentru toate categoriile, a fost desemnat de către board-ul consultativ al Gopo și este alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic: criticii de film Iulia Blaga, Irina Trocan, Victor Morozov, Călin Boto și Gabriela Filippi, regizorii Marius Olteanu, Mona Nicoară și Nora Agapi, actrița Emilia Dobrin, editorul Eugen Kelemen și Ioana Dragomirescu, coordonatoarea Cinema Elvire Popesco.Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo vor fi stabilite în luna mai. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011. Gala Premiilor Gopo 2021 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Gala Gopo:

Instagram: https://www.instagram.com/premiilegopo/

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.