Marcus Malte, câștigătorul premiului literar Femina
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-literar-femina-decernat-scriitorului-marcus-malte-pentru-le-garcon/

Premiul Femina a fost decernat marţi scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunţat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franţa, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunţat la 3 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2016

Premiul Femina pentru romanul în limba străină a fost acordat scriitorului Rabih Alameddine, de origine libaneză pentru „Les vies de papier”, iar Femina pentru eseuri lui Ghislaine Dunant pentru „Charlotte Delbo, La vie retrouvée” (Grasset).Marcus Malte

Cunoscut pentru romanele sale polițiste și autor al unor bestseller-uri precum „Garden Of Love”, Marcus Malte, 49 de ani, a obținut șapte voturi, față de trei pentru Nathacha Appanah („Tropique de la violence” — Gallimard), pentru acest roman de peste 500 de pagini publicat de editura Zulma.

Această carte este o mare epopee, o poveste uimitoare care reînvie mitul copilului sălbatic care este redat civilizației. – Mona Ozouf, președinta juriului Femina.

„Încă de la primele rânduri cititorii suntem copleșiți de puterea și de suflul scrisului. Povestea care se desfășoară din 1908 până în 1938 poate fi definită și ca frescă istorică — se amintește mult despre Primul Război Mondial — și ca roman de inițiere”, mai spune președinta juriului Femina.

Foto: Marcus Malte, „Le garçon” – facebook

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.