Primele spectacole anunțate la FITT 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/primele-spectacole-anuntate-la-fitt-2022/

#puterea unui zâmbet sau # the power of a smile este tema propusă în acest an de Festivalul Internaţional de Teatru Turda 2022. Primele zile ale festivalului aduc spectacolele momentului în Romania. Organizatorii ne îndeamnă să nu ratăm Tartuffe – regia Vlad Trifaş, spectacol al Teatrului Regina Maria Oradea, Flori de mină – regia Adina Lazăr, spectacol al Teatrului Municipal Baia Mare sau Exploratorul – regia Ada Milea, spectacol al Teatrului Dramatic Elvira Godeanu Târgu Jiu.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2022

,,FITT 2022 începe să își contureze programul. Avem bucuria să anunțăm primele spectacole ce vor poposi la TURDA în acest an. Va fi o ediție scurtă dar intensă cu nume mari, cu spectacole pe măsură, cu zâmbete multe. Haideți să vedem împreună ce putere magică are zâmbetul.” – a spus Cătălin Grigoraș manager TNAMT și Președinte al Festivalului Internațional de Teatru Turda.

Festivalul va prezenta în deschidere, vineri 17 iunie ora 19.00, premiera TNAMT – Clinica Sinucigașilor, un text scris de Gabriela Mihalache, un spectacol savuros, o comedie în regia lui Andrei Mihalache care ne mărturisește: ,,Spectacolul pe care vi-l propunem ne păstrează în categoria de țară tristă, plină de umor (cam negru!). Rămâne însă o întrebare: deși la noi eutanasierea este interzisă, nu cumva viața noastră de azi e o sinucidere asistată de cei care ne hotărăsc pensiile, salariile și prețurile facturilor?… Ha, ha!…”

Sâmbătă, 18 iunie tot în sala mare a TNAMT ne întâlnim cu spectacolul Teatrului Municipal Baia Mare, Flori de mină în regia Adinei Lazar. O tânără regizoare ce are deja o nominalizare UNITER la categoria cel mai bun spectacol cu producția Verde Tăiat în anul 2021.

Spectacolul propus de Teatrul din Baia Mare ne invită într-un vis lucid, care e realitatea nefardată a zilelor noastre. Închiderea minelor în Maramureș a frânt destine umane, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Oamenii își îneacă amarul în alcool. Iubirile imposibile sunt înăbușite în fașă.

Duminică, 19 iunie, Teatrul Regina Maria Oradea joacă la Turda spectacolul Tartuffe – regia Vlad Trifaș. Teatrul din Oradea a revenit recent din Turcia de la Festivalul Internațional al Teatrelor Balcanice, unde actorul Richard Balint a fost desemnat câștigătorul premiului 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧 𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 pentru rolul Orgon, iar regizorul Vlad Trifaș pentru 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐳𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 în cadrul celei de-a IX-a ediții a Premiilor pentru Activitate și Realizări în teatru.

Informații despre rezervări și bilete găsiți pe pagina de facebook a Festivalului Internațional de Teatru Turda, pe site-ul fitturda.ro sau la telefon 0264 311 952

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.