Primul festival de teatru romanesc la Berlin incepe joi
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-festival-de-teatru-romanesc-la-berlin-incepe-joi/

Primul festival de teatru românesc la Berlin, ‘Many Years After…’, organizat de teatrul HAU Hebbel am Ufer şi ICR Berlin începe joi cu spectacolul ‘X milimetri din Y kilometri’. Pe parcursul maratonului de patru zile de spectacol românesc, mai sunt programate producţiile ‘Clear History’, ‘Duet’, ‘Capete înfierbântate’, ‘Romanian Dance History VI’, lectura ‘Critical spaces’ şi […]

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2012

Primul festival de teatru românesc la Berlin, ‘Many Years After…’, organizat de teatrul HAU Hebbel am Ufer şi ICR Berlin începe joi cu spectacolul ‘X milimetri din Y kilometri’.

Pe parcursul maratonului de patru zile de spectacol românesc, mai sunt programate producţiile ‘Clear History’,
‘Duet’, ‘Capete înfierbântate’, ‘Romanian Dance History VI’, lectura ‘Critical spaces’ şi instalaţia performativă ‘Global Exoticism’.

Platforma teatrului românesc la Berlin este o premieră absolută, fiind pentru prima oară când sunt prezentate concentrat, vreme de mai multe zile, exclusiv spectacole româneşti, realizate de unii dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai scenei independente: Gianina Cărbunariu, David Schwartz, Farid Fairuz, Manuel Pelmuş, Nicoleta Esinencu, Vlaicu Golcea, Sergiu Matiş, Alexandra Pirici, Mihaela Michailov, Iulia Popovici, notează ICR Berlin într-un comunicat de presă.

Teatrul HAU Hebbel am Ufer din Berlin este cel mai important teatru de proiecte din Berlin, care prezintă în fiecare an sute de spectacole din întreaga lume, semnate de cei mai importanţi creatori de artele spectacolului ai momentului. ‘Many Years After… ‘ este primul festival organizat de teatrul HAU Hebbel am Ufer sub noua direcţiune, asigurată de Annemie Vanackere. De la redeschiderea HAU, în noiembrie 2012, în cele trei săli ale teatrului au fost prezentate spectacole de Jérôme Bel, Gob Squad, Wunderbaum, Schwalbe, Nature Theater of Oklahoma, Kornél Mundruczó. În luna decembrie, alături de artiştii români vor mai prezenta spectacole Ivo Dimchev, Meg Stuart, Fabian Hinrichs, Andrea Božić, Leonardo Moreira, Kris Verdonck.

Festivalul românesc reprezintă un proiect început şi dezvoltat între ICR Berlin şi HAU Hebbel am Ufer. Formatul a fost conceput şi stabilit în relaţie cu curatoarea Aenne Quińones şi noua directoare HAU, Annemie Vanackere. Selecţia a fost întocmită în urma vizionării a zeci de spectacole şi a unei vizite de cercetare a curatoarei Aenne Quińones la Festivalul Temps D’Images din Cluj.

Festivalul ‘Many Years After…’ completează un alt eveniment românesc de amploare la Berlin, festivalul de film ‘Rekonstruktion: Filmland Rumänien’, care prezintă în intervalul 11 —16 decembrie 2012, la Zeughauskino, cele mai importante producţii româneşti ale momentului.

Sursa: Agerpres

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.