Primul Laborator de Teatru Tânăr din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-laborator-de-teatru-tanar-din-romania/

Teatrul EXCELSIOR şi Asociaţia TETA organizează la Bucureşti, între 12 şi 15 mai, RELIEF – primul laborator de teatru tânăr dedicat adolescenţilor din România.

Un articol de Liliana Matei|15 mai 2016

 
RELIEF își propune să valorifice și să valideze arta teatrală făcută de adolescenți, punând bazele unui cadru inspirațional, concentrat pe experiment și învățare: 90 de liceeni vor juca pe scena Teatrului EXCELSIOR și vor lucra, timp de trei zile, cu 6 regizori și 6 muzicieni.Proiectul este compus din două secțiuni: Secvențe și Spectacole de Teatru Tânăr.
Secvențe este secțiunea necompetitivă, în cadrul căreia adolescenții vor lucra timp de trei zile pe o scenă dintr-o piesă de William Shakespeare, sub îndrumarea câtorva dintre cei mai prolifici tineri regizori din România:

Bobi Pricop (montări la Teatrul ACT, Teatrul Bulandra din București, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova ș.a)

Vlad Cristache (montări la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul EXCELSIOR, Teatrul de Comedie din București ș.a)

Horia Suru (montări la Teatrul Național din București, Teatrul ACT, Teatrul Maria Filotti din Brăila ș.a)

Erwin Simsensohn (montări la Teatrul Național Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat din București, Teatrul Național Târgu-Mureș ș.a)

Alex Mâzgăreanu (montări la Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț ș.a)

Dragoș Mușoiu (montări la Teatrul de Comedie din București, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova ș.a).

Fiecărui regizor i se va alătura și un colaborator muzical. Pe 15 mai, fiecare trupă va prezenta pe scena mare a Teatrului EXCELSIOR momentul teatral dezvoltat împreună cu regizorii îndrumători.
Spectacole de teatru tânăr reprezintă secțiunea competitivă a RELIEF. În primele două zile de festival, trupele vor fi invitate să își prezinte spectacolele de teatru pregătite în prealabil, în fața unui juriu compus din personalități marcante ale scenei românești.

Cele șase trupe invitate să ia parte la prima ediție a RELIEF sunt Amprente, Brașov, cu spectacolul Pisica Verde, AS, București, cu A fost și încă este, Atelierul de Teatru, Botoșani cu Nu pot să respir), Brainstorming, București cu The Breakfast Club, Drama Club, Botoșani cu Harap-Alb?! și Seism, Focșani, cu Stelele sunt ultima mea grijă.
RELIEF este primul proiect din România gândit să prezinte publicului bucureștean atât produsele unui portofoliu pregătit în prealabil cât și rezultatele creative ale unui laborator intensiv de trei zile. RELIEF creează un context dedicat experimentului sub presiune, un context care își propune să dezinhibe și să elibereze spiritul creator, toate acestea însă sub îndrumarea unor profesioniști.

 
„Ethos-ul Teatrului EXCELSIOR s-a aliniat perfect cu cel al organizatorilor Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, de la Alexandria. Împreună am gândit un laborator care își propune să aducă în fața publicului din București câteva dintre cele mai performante trupe de teatru de adolescenți din România. Credem că necesitatea unui astfel de eveniment este una reală, cu atât mai mult cu cât produsele teatrale create de liceeni suferă de o slabă vizibilitate și validare. Cred cu onestitate că multe dintre aceste spectacole pot sta cu ușurință alături de cele ale profesioniștilor. Regizorii invitați în cadrul acestui proiect îi vor ghida pe participanți, oferind instrumente și îndrumare pentru dezvoltarea momentului teatral. Aproape 90 de adolescenți din întreaga țară se vor manifesta creativ în cele trei zile de laborator. Iar pe 15 mai o să putem vedea rezultatele. Ne dorim ca adolescenții care joacă astăzi pe scena RELIEF să fie în câțiva ani actorii profesioniști ai EXCELSIORULUI. Acest proiect reprezintă doar primul pas dintr-o strategie pe termen lung, care își propune să creeze o comunitate coagulată în jurul teatrului, o comunitate de tineri artiști care poate crește împreună cu noi.”  (Adrian Găzdaru – directorul Teatrului EXCELSIOR).

 
RELIEF este un eveniment organizat de către Teatrul EXCELSIOR, în parteneriat cu Asociația TETA (Ideo Ideis).

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.