„Prin pădure cu Maia”, la unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/prin-padure-cu-maia-la-unteatru/

„Prin pădure cu Maia” este un spectacol performativ cu Maia Morgenstern, parte din proiectul Lost Interferences ce poate fi văzut la unteatru open-air, în Grădina Casei Universitarilor, pe 16, 17 şi 18 august, începând cu ora 20:00.

Un articol de Liliana Matei|8 august 2022

„Ieși din labirintul pierderilor printr-un spectacol interactiv cu Maia Morgenstern și descoperă o nouă respirație colectivă. „Prin Pădure cu Maia” te invită să contribui la redarea fațetelor pierderii din spectacol și să trimiți povestea ta pe lostinterferences.eu”, se arată într-un comunicat de presă.

„Am pierdut obiecte.

Am pierdut informație.

Am pierdut prieteni.

Am pierdut oameni dragi.

Pierdem speranțe, celule, memorie și, uneori, simțim că pierdem viitorul.

Ne pierdem.

Când pierdem ceva, uneori devenim disperați, uneori devenim singuri, ne izolăm.

Am vrut să știm cum s-au simțit oamenii când au pierdut ceva. Am colectat povești, experiențe exprimate în scris, desene, fotografii, clipuri video/audio și am construit Prin pădure cu Maia/Lost Interferences (Interferențe pierdute).”

Seria de spectacole destăinuie experiențe personale ale pierderii trăite de artiștii din proiect, precum și experiențe ale pierderii împărtășite în interviuri în anul 2021 sau colectate prin lostinterferences.eu.

În cadrul performance-ului, Constantin Basica va concerta de la Stanford California pe o partitură compusă de el însuși pentru trei piane și live electronics, fiind însoțit de Romeo Cornelius, contratenor. Compoziția muzicală este algoritmică și folosește AI live pentru generarea de sunet.

Spectacolul se bucură și de o participare video extraordinară a Irinei Margareta Nistor.

Pe lostinterferences.eu oricine poate scrie sau povesti experiența sa legată de pierdere și un algoritm îi va asocia o compoziție muzicală dezvoltată alogoritmic de Basica.

„Prin pădure cu Maia”, arta telematică este chemată să vindece, în mod tehnologic, pierderea corpului nostru, pierderea simțurilor, pierderea sensului, într-un format hibrid, telematic. Prin conectarea la Lost interferences, pe care nu le-am auzit niciodată, în viețile noastre, și în toate posibilitățile pierdute, publicul se va alătura performerilor în a da sens lucrurilor pierdute. Miza este că prin conștientizarea pierderii ne vom vindeca și împreună printr-un corp conectat digital, vom descoperi un sine colectiv, se mai arată în comunicat.

Compoziție: Constantin Basica

cu: Maia Morgenstern și Romeo Cornelius, Constantin Basica, IrinaMargareta Nistor

Regizor mixare realități: Alexandru Berceanu

Instrumente Deep Learning: Prateek Verma

Costume: Eugen Lazea

Grafică și Video: Alexandru Ponoran

Instrumente web: Grigore Burloiu

Documentare foto video: Andrei Gîndac

Sonorizare: Sorin Grigoreanu

Suport tehnic: Paradigma

Transmisie și video live: Tănase Dumitru

Durată spectacol: 100 de minute

Foto: Andrei Gândac

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.