Prințul Charles a jucat în Hamlet
https://www.ziarulmetropolis.ro/printul-charles-a-jucat-in-hamlet/

La 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, eveniment comemorat zilele acestea în capitalele lumii şi în special la Londra şi la Stratford-upon-Avon, oraşul natal al scriitorului, prinţul Charles a făcut un gest inedit

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2016

Spre a-și arăta admirația pentru opera Marelui Will, a apărut pe scenă în rolul Hamlet în emisiunea „Shakespeare Live!” difuzată în direct pe BBC2. Ieri, 23 aprilie, ziua în care s-a stins scriitorul, oficialul a împărțit scena cu trei personalități de renume ale vieții teatrale: Sir Ian McKellen, Judi Dench și Benedict Cumberbatch, conform The Telegraph.

Prezența neconvențională pe scenă a prințului Charles, care a fost câteva minute prințul Danemarcei din „Hamlet”, a fost doar una dintre manifestările-surpriză care au avut loc ieri, când mii de oameni s-au strâns la Stratford-upon-Avon spre a-și aminti de William Shakespeare, venit pe lume și stins din viață pe 23 aprilie.

Înainte de a apărea neanunțat în spectacol pentru a spune un monolog, prințul Charles a depus o coroană de flori la mormântul dramaturgului, aflat în Holy Trinity Church, și a vizitat New Place, unde Shakespeare și-a petrecut ultimii ani de viață și a scris câteva dintre cele mai importante piese ale sale, printre care și „Furtuna”.

23 aprilie, ziua în care s-au comemorat patru secole de la moartea lui William Shakespeare, a fost o zi importantă în special pentru Marea Britanie, care a pregătit evenimente și programe speciale, unele dintre ele desfășurându-se până la sfârșitul anului 2016.

La Londra, Teatrul Globe a  pregătit un eveniment în aer liber: pe 23 și 24 aprilie, pe  37 de monitoare au rulat filme de câte zece minute, pe o temă sau alta legată de lumea lui Shakespeare. The Museum of London propune  un tur ghidat al Londrei din epoca elisabetană. La British Library, în afară de expunerea singurului scenariu scris de mână de celebrul dramaturg, expoziția „Shakespeare in Ten Acts” se va concentra pe zece spectacole de referință din istoria teatrului.

Royal Shakespeare Company va pleca un turneu în țară cu spectacolul „Midsummer’s Night Dream: A Play for the Nation”, în care actori profesiniști joacă alături de amatori. Și tot luna aceasta începe și Page to Stage, proiect neconvențional care va scoate la lumină nu mai puțin de 30000 de costume din spectacole celebre sau mai puțin celebre. Spectacole de acrobație inspirate de povești shakespeariene, focuri de artificii, workshopuri și momente neconenționale vor întregi imaginea.

London Symphony Orchestra are programate concerte speciale la Barbican, iar la Royal Festival Hall melomanii vor putea asculta Filarmonica din Londra interpretând „Furtuna” lui Sibelius, „Romeo și Julieta” lui Prokofiev și „Macbeth” de Richard Strauss.

La Stratford-upon-Avon, unde progremele speciale s-au anunțat încă de la începutul anului, publicul este așteptat  la ateliere de teatru, spectacole de teatru de stradă și jazz.

Fotocredit: The Telegraph

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).