”Problema Voorman” – premiul publicului la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/problema-voorman-premiul-publicului-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediţia 6, a avut loc sâmbătă, 28 iunie, la Grădina Botanica Bucureşti. Aproape 4000 de spectatori s-au bucurat de scurtmetraje premiate sub cerul liber până-n zori, dar şi de muzică şi tururi ghidate pe aleile unuia dintre cele mai frumoase spaţii verzi din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2014

Pentru prima dată, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a inclus competiția ShortsUP Audience Award, susținută de Digi Film, în care publicul a avut misiunea de a alege cel mai bun film scurt al serii. Majoritatea spectatorilor de la picnicul cinematografic a acordat cea mai mare notă scurtmetrajului britanic Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), o comedie neagră ce-l are în prim plan pe actorul Martin Freeman, cunoscut pentru rolul din blockbuster-ul The Hobbit (Bilbo) dar și din serialele Fargo și Sherlock.

Preferatul publicului ShortsUP este o poveste despre identitate și religie, un film cu o construcție provocatoare care reușește să suprapună ironia cu teme existențiale actuale. Williams (Martin Freeman), psihiatru cu reputație, e nevoit să-l examineze pe enigmaticul domn Voorman (Tom Hollander), un prizonier ce se crede Dumnezeu. Ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu diagnostic se transformă într-un joc al minții în care rolurile se schimbă dramatic. Ce ne legitimează să fim ceea ce credem că suntem? Identitatea noastră nu e nimic mai mult decât o convenție socială.

După ce a fost nominalizat la Oscar și Bafta, scurtmetrajul Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012) primește distincția ShortsUP Audience Award și un premiu de 1500 E oferit de Digi Film, care-l face cel mai popular film la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014.

Noaptea Lunga 2014 Foto AnaMaria Dascalu

La fel de aplaudată a fost și producția românească Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină, România, 2014) situată pe locul 2 în topul preferințelor cinefililor de la Noaptea Lungă. Al 3-lea loc în ordinea voturilor a fost ocupat de Ferma de Ponei  (r. Joost Reijmers, Olanda 2014), comedia olandeză despre un cuplu de vârsta a treia, un iPad și o fermă online de ponei.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este organizată în fiecare vară de ShortsUP, numitorul comun al filmelor scurte și bune. Scurtmetrajele prind viață în fiecare sezon, prin evenimente tematice și zilnic, prin recomandări online pe platforma www.shortsup.ro.

Foto: Anamaria Dascălu

04
/07
/15

La 78 de ani, Jack Nicholson este unul dintre cei mai cunoscuți actori contemporani și cel mai nominalizat din istoria Oscarurilor. În tinerețe, i se spunea „Sălbaticul”. „M-am culcat cu toate femeile, am încercat toate drogurile, am băut toate băuturile posibile”, declara într-un interviu.

03
/07
/15

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la 14.45, TVR 1 difuzează serialul Puterea binelui: un bărbat renunţă la viaţa pe care o trăia şi călătoreşte prin lume aproape fără bani, contând pe bunătatea semenilor.

03
/07
/15

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.