Profesiile noi și inovatoare, în dezbatere
https://www.ziarulmetropolis.ro/profesiile-noi-si-inovative-in-dezbatere/

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi la o dezbatere care îşi propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiţi în clustere şi startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare şi modalitatea de finanţare?

Un articol de Liliana Matei|9 iunie 2021

Răspunsurile le aflați de la experții invitați de Formare Culturală, Christina Leucuța – senior consultant la CLUSTERO și Cristina Țoncu, cofondator și director la Techcelerator.

Moderatorul evenimentul este Oana Nasui.

Dezbaterea marca Formare Culturală invită specialiști cu expertiză în profesii creative din România, cu accent pe meseriile noi, contemporane, inovative.

Dezbaterea va fi filmată și difuzată online pe Facebook, YouTube și LinkedIn, va permite comentarii ulterioare și va putea fi accesată și post-event, prin înregistrarea pusă la dispoziție în rețelele profesionale Formare Culturală.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/307264087776802

Eveniment LinkedIn: https://www.linkedin.com/events/6802875776061505538/

www.FormareCulturala.ro

www.facebook.com/FormareCulturala

www.youtube.com/user/modernismpunctro, playlist Formare Culturală shorturl.at/aksE6

www.linkedin.com/company/formare-culturala       .

Un proiect al platformei Formare Culturală

Proiect colateral Romanian Design Week 2021.

Dezbaterea culturală este inclusă în programul „Formare Culturală Aplicată”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partenerii programului: Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu Cesianu, Modernism.ro, Revista Cultura, Ziarul Metropolis, Ediția de Dimineață.

Cristina Țoncu este conomist prin educație li suporter înflăcărat al fondatorilor de startup-uri prin profesie. Parte din ecosistemul de startup-uri local de mai bine de 8 ani. Co-fondator Techcelerator, accelerator de startup-uri de tehnologie early-stage activ din 2018 și premiat de Central and Eastern Startup Awards (CESA).  Experiență de 10 ani în management consulting și coordonator sau parte din mai multe proiecte dedicate susținerii antreprenoriatului (Investors Dinner, RICAP, Global Entrepreneurship Network, Creative Business Cup, SEA Startup Ecosystem Accelerator, Get in the Ring, EIT Digital Arise).

Cristina este co-founder și manager al programului de accelerare Techcelerator, primul program de accelerare dedicat startup-urilor în tehnologie care facilitează participanților obținerea de runde de finanțare early stage oferite de partenerul programului, Fondul de investiții, GapMinder.  Anterior,  Cristina a condus operațiunile programului de accelerare RICAP, Romanian Inovation Commercialization Assistance Program. A coordonat strategia acestuia și a dezvoltat și ținut legătura cu organizații de profil din România și lume.  A mobilizat mentori notorii și experți din industrie pentru a se alătura programelor, a  menținut relații cu partenerii finanțatori și au coordonat procesul de audit al programelor.

Cristina are 10 ani de experiență în managementul operațional și financiar al proiectelor. Este membru fondator al Hexagon Venture, companie cu misiunea de a sprijini comunitatea de startup-uri cu consultanță și instruire pentru creșterea unor afaceri de succes. Anterior, Cristina a fost Consultant în cadrul GEA Strategy & Consulting (astăzi fusionata cu Civitta) care sprijină principalele sectoare de dezvoltare strategică ale companiei: cercetare și dezvoltare, antreprenoriatul sau industriile creative și culturale. Experiența tipică variază de la accesarea fondurilor UE la dezvoltarea afacerilor, instruire sau managementul proiectelor. Este certificată ca manager de proiect de CODECS România și Open University din Marea Britanie și ca Auditor Intern pentru Sistemul de Management al Calității ISO 9001 de către TUV Austria România. Este economist și absolvent al Academiei de Studii Economice din București.

Techcelerator este angajat într-o misiune îndrăzneață de consolidare a ecosistemului de startup din România prin accelerarea creșterii celor mai extraordinari fondatori și a startup-urilor lor cu cel mai mare potențial de a cuceri piața globală. Susține fondatorii și startup-urile locale pentru a-și accelera rapid afacerile printr-un pachet bogat de resurse. www.techcelerator.ro

Christina Leucuța este Senior Advisor CLUSTERO-Asociația Clusterelor din România, consultant expert politici industriale și sociale, creare și dezvoltare clustere/poli de competitivitate, antreprenoriat și management strategic, cluster benchmarking, internaționalizare și networking, parteneriate internaționale, promovare, marketing și branding. Este Ambasador Special al Strategiei Europene a Dunării; membru în Steering Committee al Axei prioritare 8 Competitivitatea Întreprinderilor și Clustere de Excelentă al Strategiei Europene pentru regiunea Dunării și al Grupului de lucru „Clustere de Excelenta”; consultant național pentru proiecte inițiate de Organizația Internațională a Muncii de la Geneva (conceptul de muncă decentă în industria de textile confecții din România) și Centrul Internațional de Comerț – Geneva.

A fost coordonator în cadrul Proiectelor INOV CLUSTER și INOV CLUSTER II „Dezvoltarea conceptului de pol de competitivitate și a clusterelor în plan regional, suport al creșterii competitivității operatorilor economici din industrie, finanțate prin Planul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare din Industrie al Ministerului Economiei-Direcția Generală Politică Industrială și Competitivitate (2008-2010 și 2011-2012); beneficiarii proiectelor: întreprinderi, universități, agenții de dezvoltare regională, camere de comerț și industrie, institute de cercetare dezvoltare; participant la elaborarea studiilor Institutului European din România nr. 7 (Politică industrială a României în perioadă post aderare SPOS 2007) și nr. 4 (Potențialul competitiv al creșterii economice-linii directoare pentru o nouă politică industrială în România-SPOS 2010); consultant în cadrul seminariilor TAIEX-Comisia Europeană în Republică Moldova cu tematică „Dezvoltarea unui ghid de implementare a conceptului de cluster inovativ în Republică Moldova” mai și septembrie 2010 Chișinău; beneficiari: reprezentanți industrie, Academia de Științe a Moldovei, Agenția de Transfer Tehnologic, ODIMM, Ministerul Economiei, ANTREC, ONG-uri; lector în cadrul seminariilor de instruire și consultanță din cadrul Programului „Competitivitate și inovare-Firme, Clustere și Dezvoltare Economica” finanțat de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca în afiliere cu Harvard Business School aprilie 2013; beneficiarii cursului: întreprinderi, universități, institute de cercetare, consultanți, clustere emergente și inovative, poli de competitivitate; speaker la Conferința internațională „Clustere inovative-cheia succesului în afaceri internationale”, București octombrie 2012 și Murighiol, iunie 2014 „Inovarea socială în clustere”; speaker la seminarul internațional din cadrul Târgului Regional de Inovare INNoMatch aprilie 2013 Arad privind „Specializarea inteligență și clusterele”; speaker la Conferința internațională de la Vukovar-Croația, septembrie 2013 în cadrul Strategiei Dunării-Axă Prioritară 8 „Competitivitatea întreprinderilor și clustere de excelenta” privind „Politici inovative legate de sectoarele creative și culturale din regiunea Dunarii”, înscrierea clusterelor din România pe platformă Creative Danube; manager de proiect la Ministerul Economiei în proiectul SEENECO-Rețeaua Sud Est Europeană a Clusterelor de Excelentă (Promovarea excelenței managementului de cluster în UE) – Programul CIP; manager de proiect la Ministerul Economiei în proiectul ClusterPoliSEEPolitici de cluster mai inteligențe pentru Europa de Sud Est-Programul de Cooperare Transnațională SEE.

În calitate de Director al Direcției Politici Industriale și Competitivitate din Ministerul Economiei a coordonat politica industrială bazată pe clustere și poli de competitivitate din România, a reprezentat România în cadrul Comisiei Europene-DG Întreprindere și Industrie – Grupul pentru implementarea politicii industriale și a susținut periodic prezentări la solicitarea Comisiei Europene privind competitivitatea și politică de clustere și poli de competitivitate a României.

Cu experiență profesională în domeniile expertizei culturale: consultanță, management, evaluare, comunicare, formare profesională, Oana Nasui activează ca fondator și dezvoltator de proiecte și programe culturale și creative: managing partner la Nasui collection , dezvoltator cultural la PostModernism Museum, fondator și trainer pe domenii precum management cultural, comunicare și dezvoltarea audiențelor la platforma Formare Culturală, project manager la cea mai mare platformă de promovare a culturii vizuale contemporane românești Modernism.ro, evaluator de proiecte culturale și editoriale și consultant în planificare culturală – programe, strategii, politici: în perioada 2018-2019 a fost coordonator al unei propuneri de politică publică privind Statutul Artistului în România, în cadrul proiectului Cultura Alternativă, a coordonat prima Strategie culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025 și a fost responsabil de comunicare la programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.

Printre organizațiile cu care a lucrat se numără: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Casa Filipescu Cesianu și Muzeul Nicolae Minovici, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național Cotroceni, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) – Facultatea de Litere – Universitatea din București, Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale – Secţia de limba şi literatura japoneză – Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București, Facultatea de Istorie – Universitatea din București, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Institutul Cultural Român, Memorialul Închisoarea Pitești, Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Muzeul de Artă Râmnicu Sărat, Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului), Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” Oradea, Memorialul Gherla, St. George’s Hall Liverpool, Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză, Primăria orașului Cascais, Primăria orașului Porto, Casa da Musica Porto, Institutul Cultural Român (finanțator transport Cascais, Porto, Kiev), Institutul Francez București, Ambasada României în Ucraina, Ministerul Culturii din Ucraina, Administrația de Stat a orașului Kiev, Primăria Raionului Shevchenko, Primăria orașului Mîkolaiv (Ucraina), Instituția comunală „Agenția de dezvoltare a orașului Mîkolaiv”, Organizația civică „Centrul de resurse pentru inițiative civice” Mîkolaiv, Modarom S.C.M. Brașov, Fundația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Fundația Baia Mare Capitală Culturală Europeană, Asociația Docuart, Asociația Forums, Asociația MAIE, Asociația Ecosens, Asociația CRIES, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Asociația Istoria Artei, Noaptea Albă a Muzeelor, Noaptea Albă a Galeriilor, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Japan Foundation, Ambasada Japoniei în România, Swan Office Park, Șerban & Asociații, Fujitsu, Epson, Illy, The Institute, Nod Makerspace, Festivalul One World Romania, Photo Film Festival Romania, Fundația Domeniul Otetelișanu, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, Muzeul Cineastului Amator, Rizi Design, Castelul Cantacuzino Bușteni, European Confederation of Youth Clubs, Poissonnerie Bruxelles, Erka, Nord Planet, Zeppelin, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Guerilla Radio, TVR.

Clustero

Fondat în 2011, Clustero (www.clustero.eu) este organismul reprezentativ al clusterelor românești și principala platformă de cooperare, schimb de informații și sprijin pentru dezvoltarea peisajului național de clustere bazat pe inovație și internaționalizare. Oferă sprijin și consultanță pentru stabilirea, dezvoltarea și colaborarea în cadrul și între clustere prin formarea rețelei.

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.