Proiect unic în România pentru reconstituirea istoriei orale a romilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiect-unic-in-romania-pentru-reconstituirea-istoriei-orale-a-romilor/

O echipă de cercetători de la Universitatea “Babeş-Bolyai” şi de la Universitatea din Islanda a lansat, marţi, la Cluj-Napoca, un proiect unic în România, în cadrul căruia va fi reconstituită istoria orală a populaţiei rome, finanţarea, în valoare de 750.000 de euro, fiind din fonduri norvegiene.

Un articol de Liliana Matei|30 iulie 2014

Potrivit managerului de proiect Lavinia Snejana Stan, proiectul va începe în luna august şi presupune realizarea a 600 de interviuri în teren, pe suport audio-video, cu membri ai comunităţilor rome, precum şi amenajarea unui muzeu virtual al romilor, primul din ţară de acest fel, dar şi realizarea unor teze de doctorat şi lucrări de specialitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Mergem înspre cei mai în vârstă din comuniate, ei au şi timpul liber necesar să stea de vorbă cu noi, iar ei ne trimit, ne recomandă să discutăm cu alte persoane care ştiu experienţe interesante din trecut şi au capacitatea de a povesti. Ne pregătim, însă, şi de eşec, adică e posibil să stăm de vorbă cu persoane ale căror declaraţii nu o să le putem folosi pentru că poate nu vorbesc coerent, însă ne asumăm şi acest lucru. Din echipa noastră de cercetare fac parte 15 oameni, dar vom fi ajutaţi şi de masteranzi şi doctoranzi de la Universitatea “Babeş-Bolyai”, care vor veni ca şi voluntari. Cercetările în teren le vom face atât în comunităţile de romi din România, cum sunt cele de la Strehaia sau Pata Rât, cât şi în comunităţi de romi din alte state europene”, a declarat Lavinia Snejana Stan la finalul conferinţei de presă de la Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost lansat proiectul de cercetare.

Lavinia Snejana Stan a adăugat că proiectul în cadrul căruia va fi reconstituită istoria orală a populaţiei rome este unic în România.

Valoarea proiectului „Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România” este de 750.000 euro, banii fiind obţinuţi în baza unui grant norvegian.

Potrivit cercetătorilor clujeni, proiectul va fi realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Islanda, care beneficiază de 35 la sută din valoarea proiectului, iar 65 la sută revine părţii române.

“Banii îi vom folosi pentru cercetările pe teren pe care le vom face, pentru achiziţia de aparaturi, pentru dotarea Bibliotecii Institutului de Cercetare Orală din Cluj cu cărţile necesare”, a precizat Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de Istorie din Cluj.

La conferinţa de presă de lansare a proiectului, cercetătorii islandezi au spus că “prin acest proiect se consolidează mai tare colaborarea pe care o au de mai mult timp cu Universitatea Babeş-Bolyai”.

“Comunitatea romă este o minoritate foarte importantă la nivelul Europei, care face parte din viaţa noastră şi, dându-le acestor oameni o voce, îi vom înţelege mai bine. Asta înseamnă că ne vom înţelege mai bine unii altora istoria”, a afirmat profesorul Gudmundur Halfdanarson de la Universitatea din Islanda.

Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani, iar finalitatea sa constă în construcţia unui muzeu virtual, unde vor fi stocate interviurile realizate şi vor fi publicate două cărţi în care se vor regăsi lucrări de specialitate ale doctoranzilor şi masteranzilor care vor lua parte la proiect.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.