Proiecţii şi evenimente speciale, la Festivalul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-si-evenimente-speciale-la-festivalul-ceau-cinema/

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

Prezentat în premieră mondială în competiţia ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, “R.M.N.” (2022) va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Timişoara în prezenţa regizorului Cristian Mungiu şi a actriţei Judith State, care vor lua parte la o dezbatere cu publicul. Filmul spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

În anul centenarului Pier Paolo Pasolini, Ceau, Cinema! le propune cinefililor o proiecţie-eveniment cu versiunea restaurată a clasicului film “Evanghelia după Matei” (1964), capodopera regizorului italian, simbol al cinema-ului politic. Filmul a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Veneţia şi a fost nominalizat la trei premii Oscar.

Cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti, festivalul a programat o proiecţie specială cu “Havel” (2020, regie Slávek Horák), un puternic film biografic despre transformarea fostului preşedinte ceh Václav Havel din dramaturg în politician. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere despre Václav Havel la care vor lua parte directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Robin Ujfaluši, şi scriitoarea şi profesoara timişoreană Adriana Babeţi. Evenimentul va fi completat de lansarea cărţii “Deţinut politic şi preşedinte. Singur împotriva sistemului” (Editura Curtea Veche), în parteneriat cu librăria La Două Bufniţe.

De asemenea, Ceau, Cinema! va organiza un atelier despre accesibilizarea evenimentelor pentru persoanele cu dizabilităţi, la care vor participa reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniu şi ai autorităţilor şi care va fi precedat de o proiecţie accesibilizată a filmului românesc “Berliner” (2020, regie Marian Crişan). Evenimentul se va desfăşura în parteneriat cu Fundaţia Cartea Călătoare şi Asociaţia Ceva de Spus, iar intrarea va fi liberă.

În premieră la Timişoara vor mai putea fi văzute filmele româneşti “Almanah Cinema. Şase filme scurte” (2022), de Radu Jude, şi “Om Câine” (2021), de Ştefan Constantinescu.

“Almanah Cinema” reuneşte filmele recente “Caricaturana”, „Potemkiniștii”, „Amintiri de pe Frontul de Est”, „Cele două execuții ale Mareșalului”, „A pedepsi, a supraveghea” și „Plastic semiotic”. Aceste scurtmetraje realizate de Radu Jude au fost selectate la cele mai importante festivaluri internaționale – Veneția, Locarno, Berlin, respectiv Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Debutul în ficţiune al regizorului Ştefan Constantinescu, “Om Câine”, co-producţie între România, Bulgaria, Suedia şi Germania, are ca protagonist un bărbat care, în plină pandemie de coronavirus, revine în România de la muncă din Suedia cu bănuieli legate de infidelitatea soţiei. Proiecţia este susţinută de Centrul Cultural German din Timişoara.

Membru al juriului competiţiei internaţionale din acest an, regizorul Eugen Jebeleanu, originar din Timişoara, îşi va prezenta debutul în cinema, multipremiatul “Câmp de maci” (2020). Filmul prezintă o zi din viața lui Cristi, un tânăr jandarm din București care, chiar în timpul unei scurte vizite a bărbatului cu care are o relaţie de la distanţă, participă alături de colegii săi la o intervenție într-un cinematograf unde un grup de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+.

De o proiecţie specială de Ziua Franţei, pe 14 iulie, va avea parte cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé, “Vortex” (2021), care are în centrul atenţiei un cuplu în vârstă cu probleme de sănătate tot mai mari. Proiecţia este sprijinită de Institutul Francez din Timişoara.

Locuitorii din cartierul istoric Fabric se vor putea bucura de proiecţii în aer liber şi gratuite în Piaţa Traian cu câteva dintre cele mai de apreciate filme cu tematică socială ale ultimilor ani, cum ar fi “Încă un rând” (2020), de Thomas Vinterberg, “Succes de public” (2021), de Emmanuel Courcol, sau “În absenţa dvs.” (2019), de Ken Loach.

Proiecţiile de la ediţia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram. Programul complet este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului. Abonamentele şi biletele pot fi deja achiziţionate de pe iabilet.ro.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.